Війна значно вплинула на роботу понад 60% українського бізнесу - дослідження.

Бізнес на постраждалих від війни територіях
Бізнес на постраждалих від війни територіях

За дослідженням вченої Алли Іващенко з Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, більш як 60% підприємств малого та середнього бізнесу в Україні зафіксували втрати в економічних та фінансових показниках. Особливо складна ситуація склалася у регіонах, які перебувають на фронті воєнних дій. Постійні пошкодження інфраструктури, проблеми з постачанням та міграція робочої сили становлять серйозні виклики для підприємств.

За результатами опитування, понад 60% малих і середніх бізнесів стикнулися зі зменшенням виробництва, продажів та кількості клієнтів. В прифронтових регіонах цей показник досяг 33%, а в інших областях України - майже 30%. Майже 20% опитаних підприємств знаходяться на межі закриття. Найскладніша ситуація склалася в секторі мікро- та малого бізнесу", - підкреслила Іващенко.

Згідно з дослідженням, майже 72% підприємств стиклися зі зростанням вартості продукції та послуг, що призвело до зниження прибутку в 73% випадків. Крім того, близько 61% підприємств не можуть інвестувати у свій розвиток через відсутність фінансових ресурсів.

Основними проблемами, які виникли у бізнесі після вторгнення Росії, є мобілізаційні процеси, недостатність кваліфікованої робочої сили, проблеми з реалізацією продукції та високі витрати на енергоресурси. Крім того, воєнні дії знизили привабливість регіонів для інвестицій та створили невизначеність щодо майбутнього бізнесу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua