Викрито підприємця, який поставив для ЗСУ тисячу бракованих FPV-дронів.

Викрито підприємця з FPV-дронами
Викрито підприємця з FPV-дронами

Служба безпеки та Національна поліція виявили та припинили схему викрадання державних коштів при закупівлі безпілотників для Сил оборони. Організатором цієї схеми виявився директор приватної компанії з Київської області, яка займається виробництвом безпілотних систем.

За даними джерел, підозрюваним є власник та директор компанії "Дроніка" Богдан Довбиш. Його компанія, яку створили у листопаді 2022 року, минулий рік завершила з прибутком у 5,38 млн грн.

Цього року підприємець виграв тендер на закупівлю 1 тисячі FPV-дронів для ЗСУ, тендер проводила Нетішинська міська рада.

Загальна вартість контрактів склала 16,4 млн грн, з яких, за даними слідства, власник компанії вкрав майже третину.

Для реалізації схеми підрядники встановлювали на безпілотники навігаційне обладнання низької якості, зокрема відеокамери та відеопередавачі, які не відповідали заявленим вимогам до технічних характеристик безпілотників.

Фігурант штучно занизив вартість виробництва дронів, залишивши для себе велику частину грошей.

Кожен безпілотник був перекуплений з накруткою від 4 до 7,5 тис грн, в залежності від його виду.

Після аудиту та експертизи товару на відповідність технічним вимогам, правоохоронці отримали додаткові підтвердження злочинної діяльності підприємця.

На підставі цих доказів йому оголошено про підозру у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великому розмірі.

Розглядається питання щодо обрання запобіжного заходу для фігуранта. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Продовжується розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала агента ФСБ, який намагався проникнути на склади з боєприпасами.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua