Виробництво сталі під загрозою: металурги попередили про ризики втрати Покровська.

Покровська - втрата металургії та сталепрокату
Покровська - втрата металургії та сталепрокату

Глава "Укрметалургпрому" Олександр Каленков прогнозує, що цього року виробництво сталі в Україні складе 7,3 млн тонн. Він зазначив, що цей прогноз залежить від вирішення основних проблем, зокрема незабезпеченого енергопостачання, обстрілів морських портів та втрати Покровська.

За словами Каленкова, підприємства, що перебувають на контрольованій Україною території, наразі виробляють 60-65% продукції порівняно з попереднім рівнем до початку війни. Він також зауважив, що зовнішній ринок та зростаюча собівартість продукції ускладнюють збільшення виробництва до рівня 2021 року.

"Якщо підприємства будуть нормально працювати, ми можемо збільшити виробництво навіть до 10 млн тонн. Але якщо ми втратимо морський коридор, Покровськ та продовжаться обстріли енергетичних об'єктів, виробництво, навпаки, може зменшитись", - попереджає Каленков.

Головним ризиком для галузі є втрата Покровська. Шахта "Покровське" є основним постачальником критичної сировини - коксувального вугілля. Каленков підкреслює, що коксувальне вугілля разом з залізною рудою використовується на всіх підприємствах галузі. Втрата цієї сировини призведе до необхідності її імпорту, що зумовить зростання собівартості металургійної продукції в Україні.

Каленков наголошує, що в разі негативного сценарію Україна може втратити до 5 млрд доларів на рік від експорту металургійної продукції і до 85 млрд гривень надходжень до бюджету.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua