«Воюй або працюй». Прем'єр повідомив концепцію, яка залучить кошти до бюджету.

Концепція приверне гроші в бюджет
Концепція приверне гроші в бюджет

Україна шукає $15 млрд на соціальні потреби

Презентацією бюджету України на форумі "Україна 2024. Незалежність" зайнявся прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він заявив, що Україні потрібно понад 500 млрд гривень на оборону та $15 млрд на соціальні потреби. З метою залучення необхідних коштів, влада планує використовувати заморожені активи РФ, з якими співпрацює уряд.

Шмигаль нагадав, що за останні 2,5 роки Україна вже отримала $100 млрд допомоги для соціальних потреб. Однак, на наступний рік країні потрібно ще $15 млрд, які планується отримати з різних джерел, включаючи заморожені активи РФ.

Шляхи отримання необхідних коштів

  • Збільшення внутрішніх запозичень.
  • Збільшення ставки податку на прибуток для банків.
  • Розширення бази для військового збору та підвищення ставок військового збору для окремих випадків.
  • Впровадження принципу "воюй або працюй" шляхом введення заходів, що сприятимуть розвитку ринку праці та зменшенню сфери тіньової зайнятості.

Шмигаль також зазначив, що Україна наразі має менше ніж 8 млн офіційних робочих місць, тоді як для підтримки військових потрібно мати не менше 10 млн робочих місць.

Військові видатки

За підсумками січня-липня 2024 року, з держбюджету на сектор безпеки та оборони було виділено 1 трлн грн. Міністерство фінансів України звертає увагу, що військові видатки покриваються виключно за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень.

Введений військовий збір з мінімальної зарплати під час війни стосується всіх громадян, включаючи фізичних осіб-підприємців.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua