Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону Московського патріархату.

Логотип Української Ради церков
Логотип Української Ради церков

Зеленський зустрівся з представниками ВРЦіРО

Президент Володимир Зеленський зустрівся з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) перед розглядом законопроєкту про заборону релігійних організацій, що пов'язані з Росією. Про це повідомив Офіс президента.

У своєму виступі Зеленський наголосив на ролі церков і релігійних організацій у поширенні істини про війну та заявив, що гарантувати українську духовну незалежність - це спільний обов'язок.

«Світ має бачити, скільки церков були розбиті обстрілами агресора, як багато життів було зруйновано особисто Путіним, російською армією, Москвою - всіма структурами, я б сказав, російської держави, які залучені до війни. Всі ми знаємо, що серед цих структур фактично є й російська церква, яку Росія використовує для придушення незалежності інших держав. Зокрема України», - сказав Зеленський.

Президент закликав Раду церков підтримати законопроєкт про заборону релігійних організацій, що пов'язані з Росією, який незабаром має бути розглянутий Верховною Радою.

У записі зустрічі видно, що з підтримкою виступили глави ПЦУ, УКГЦ, Баптистської, Юдейської спільнот, Римсько-Католицької Церкви та інших. Також Рада церков опублікувала заяву про засудження діяльності російської православної церкви та московського патріархату.

«Ми категорично засуджуємо діяльність Російської православної церкви, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності та яка освячує зброю масового знищення і відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури, ідентичності, а віднедавна - і самих українців», - йдеться у заяві.

Представників Московської церкви, які ймовірно будуть найбільше зачеплені цим законопроєктом, на відео зустрічі не було. Митрополит Онуфрій, як настоятель УПЦ, також входить до Ради церков.

Церковні керівники виступили зі словами підтримки законопроєкту. Єпископ РКЦ Віталій Кривицький зазначив, що очікували засудження російської церкви від УПЦ МП, але це не сталося. Він закликав парафіян УПЦ знайти шлях, яким вони можуть нормалізувати відносини з державою.

Законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов'язаних з Росією, рекомендувався до другого читання в березні. Законопроєкт закріплює, що РПЦ та афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне та комунальне майно, а також спрощує перехід до ПЦУ.

Нещодавно фракція «Слуга народу» разом із ОПЗЖ відмовилася розглядати питання заборони Московської церкви, проте законопроєкт буде розглянуто на першому засіданні Верховної Ради. Попереду ще будуть обговорення щодо змісту документа.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua