Вудворд розповів, як Остін відмовляв Шойгу від ядерного удару по Україні.

Вудворд і Остін обговорюють ядерний удар
Вудворд і Остін обговорюють ядерний удар

Американському журналісту Бобу Вудворду повідомлено, що адміністрація президента США Джо Байдена зіткнулася з великою загрозою використання Росією тактичної ядерної зброї проти України.

Вудворд зазначив, що на початку російського вторгнення ймовірність застосування ядерної зброї становила від 5 до 10%, але згодом зросла до 50%. Представники адміністрації Байдена були свідомі, що це було рівносильним підкиданням монети для працівників національної безпеки.

Міністр оборони США Ллойд Остін зателефонував своєму російському колезі Сергію Шойгу і попередив про наслідки використання ядерної зброї в Україні. "Ми знаємо, що ви розглядаєте можливість використання тактичної ядерної зброї в Україні", - сказав Остін Шойгу.

Під час розмови Шойгу зазначив, що не любить, коли йому погрожують, на що Остін відповів: "Пане міністре, я очолюю найпотужнішу армію в історії світу. Я не погрожую". Вудворд вважає цю фразу однією з найсильніших у своїй журналістській практиці.

Адміністрація Байдена розуміла, що використання тактичної ядерної зброї Росією "вирішить епоху". "80 років не було використано ядерну зброю. І ось Путін, який не просто є садистом, але також повністю контролює ситуацію, загрожує цим", - заявив журналіст.

Вудворд також розповів, що російська військова доктрина передбачає можливість використання тактичної ядерної зброї у випадку "катастрофічних втрат на полі бою". Були випадки поразки російських військ у Україні, що могли бути причиною використання ядерної зброї.

На щастя, ситуація згодом стабілізувалася. Американські генерали розмовляли з російськими генералами і повідомили: "Гаразд, тепер вам не потрібно використовувати тактичну ядерну зброю".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua