Заборонено публічно співати й читати. Таліби видали нові правила для жінок в Афганістані.

Жінка в хіджабі вхоплює мікрофон
Жінка в хіджабі вхоплює мікрофон

Талібан в Афганістані впровадив нові закони, обмежуючи права людей

Влада групи Талібан в Афганістані прийняла нові закони, які обмежують права громадян у країні. Закони стосуються громадського транспорту, музики, гоління та святкування. Прийняттям цих законів зайнявся лідер групи Хібатулла Ахундзаде.

Одним з обмежень стало постановлення, згідно з яким жінки повинні завжди покривати своє тіло в громадських місцях, включаючи обличчя, щоб не спокушати себе та інших. Одяг також має бути припустимим і не може бути тонким, тісним або коротким. Жінкам також законом обов'язково покриватися під час спілкування з чоловіками та жінками, які не є мусульманками, щоб уникнути незадоволення.

Також ухвалено заборону на виконання публічних виступів чи читання спільно певних віршів або пісень жіночим голосом. На жінок також покладена заборона дивитися на чоловіків без будь-яких сімейних або шлюбних зв'язків.

«Іншаллах, ми запевняємо вас, що цей ісламський закон допоможе просувати чесноти та викорінення пороку», - заявив представник уряду Маулві Абдул Гафар Фарук.

Документ, який охоплює 35 статей, став першою офіційною декларацією закону про гріхи та чесноти в Афганістані з моменту захоплення Талібаном влади в 2021 році.

Ці закони дають уряду можливість регулювати особисту поведінку громадян і накладати покарання, такі як арешти або попередження, у випадку отримання скарги від поліції про порушення закону.

Закони встановлюють також заборону на публікацію зображень живих істот, відтворення музики і самостійне пересування жінок. Водіям та пасажирам також належить молитися в установлений час.

Чоловіки повинні носити штани, що закривають їх принаймні до колін і мати коротку бороду. Закон також забороняє гомосексуальність та азартні ігри. Чоловікам заборонено розривати шлюбні стосунки, а також вимагається здійснення регулярної молитви.

Слід згадати, що Талібан відмовив у в'їзді до Афганістану Представнику ООН Річарду Беннетту, звинувативши його в поширенні пропаганди.

Рада ООН з прав людини призначила Беннетта для моніторингу ситуації з правами людини у Афганістані після приходу Талібану до влади. Наразі Беннетт перебуває за межами Афганістану.

Спортсменка-біженка була дискваліфікована з Олімпіади за гасло «Волю афганським жінкам».


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua