Навіщо потрібні податки і чому потрібно платити податки.

Навіщо потрібні податки і чому потрібно платити податки
Навіщо потрібні податки і чому потрібно платити податки

Податки є найбільшою «болем» для багатьох громадян країни, в тому числі і України. Проте податкова система працює і досить успішно, якщо розуміти, навіщо потрібні податки і чому громадяни самі повинні бути зацікавлені в їх сплаті. 

Розбираючись у тому, чому потрібно платити податки, варто трохи глибше копнути в темі роботи економіки країни. Тоді стане більш зрозуміло, навіщо платити податки і який від них толк. 

Навіщо потрібні податки і чи варто їх платити? 

як працюють податки

Всі повнолітні громадяни країни, у яких є стабільний дохід, відповідно до законодавства, повинні платити податки. Це обов'язкові платежі, які стягуються державою з громадян, організацій та підприємств для фінансування його діяльності. Громадяни, що працюють в будь-яких компаніях, платять податки, як і підприємці або самозайняті особи. Лише податки можуть відрізнятися за розміром. Що стосується питання, чи варто платити податки, то в розрізі законодавства великого вибору у громадянина немає. Якщо він отримує зарплату або прибуток, він повинен платити податок. 

Чому потрібно платити: податки грають ключову роль у підтримці державних програм і послуг, таких як освіта, охорона здоров'я, інфраструктура, оборона і соціальні виплати. Тобто це все те, що потім буде «безкоштовним» з точки зору законодавства. 

навіщо потрібні податки

Щоб розуміти, як ця система працює, варто розуміти і основні функції податків:

  1. Податки є основним джерелом доходів для держави, дозволяючи фінансувати суспільні послуги та програми.

  2. Через систему податків держава перерозподіляє доходи, підтримуючи соціальні програми, допомогу нужденним і стимулюючи економічну рівність.

  3. Податки використовуються для регулювання економіки, включаючи стимулювання або стримування певних видів діяльності (наприклад, податки на забруднення навколишнього середовища).

  4. Податки також слугують інструментом контролю та обліку доходів фізичних і юридичних осіб.

Всі ці функції однаково важливі для економіки держави. 

Різновид податків 

податки навіщо вони потрібні

Якщо врахувати, що у всіх різні заробітки, то й податки не можуть бути однаковими. В Україні є кілька видів податків. Найпопулярнішими з них є так звані прямі податки. Це податок на доходи (для фізосіб) і корпоративний податок (з прибутку компанії). Сюди ж можна включити податок, який платять на майно. 

Також в Україні є так звані непрямі податки. Це ПДВ і акцизи. Сюди ж можна додати митні збори. 

В цілому, система оподаткування достатньо проста. Держава оцінює ситуацію і встановлює податки (законодавством же визначено обмеження, як і ставки, порядок сплати). Після цього встановлюється і порядок збору податків. Податки збираються державними органами (податковими службами), які контролюють правильність обчислення та своєчасність сплати податків. 

У свою чергу платники податків (фізичні особи, компанії) зобов'язані надавати податкову звітність, де вказуються їх доходи, витрати та суми податку до сплати. Це обов'язкова умова для всіх працюючих громадян. Усі сплачені податки йдуть до бюджету (є встановлені терміни). 

хто і які платить податки

Пару слів одразу потрібно сказати про перевірки. Податкові органи перевіряють правильність сплати податків і можуть проводити податкові перевірки. За ухилення від сплати податків передбачені штрафи та інші санкції. Тобто громадянин не може вибирати, хоче він платити податок чи ні. 

Що стосується того, куди далі йдуть податки, то зібрані кошти направляються до державного бюджету і використовуються для фінансування державних потреб, таких як інфраструктура, освіта, охорона здоров'я, соціальні програми та інші.

Важливість податків 

Важко сперечатися, що податки стають для багатьох важким тягарем, адже вони можуть зростати, при цьому самі заробітки можуть залишатися незмінними. Але у податків важлива регулятивна функція. Податки забезпечують фінансування суспільних благ і послуг, які в іншому випадку були б недоступні або вкрай дорогими для більшості людей.

Через податки також держава перерозподіляє ресурси, підтримуючи нужденних та забезпечуючи рівний доступ до базових послуг. Додатково податки допомагають регулювати економічну активність і забезпечують стабільний розвиток економіки.

важливість податків для країни

Тому, навіть якби був вибір платити податки чи ні, громадянам країни довелося б шукати інший механізм соціальної справедливості. Проте, податкова система в більшості країн не найсприятливіша. Через неї навіть в Україні досить часто закривається малий бізнес. Під час війни Україна і зовсім може стати прикладом того, як зростаючі податки стають непосильними для громадян, які і без того живуть в неймовірно складних умовах.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua