Залишиться 25 млн осіб: в Україні схвалили демографічну стратегію до 2040 року.

25 млн осіб, 2040 рік
25 млн осіб, 2040 рік

Уряд України затвердив Стратегію демографічного розвитку країни до 2040 року, де прогнозується значне скорочення населення.

Про це повідомляє "Українська правда".

За даними Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, до 2051 року кількість населення може зменшитися до 25,2 мільйона людей. Це станеться через війну, низький рівень народжуваності, міграцію та високу смертність.

За даними на 2001 рік, населення України становило 48,5 мільйона осіб, а до середини 2024 року ця кількість зменшилася до 35,8 мільйона, з яких 31,1 мільйона проживали на території контрольованій Україною.

Затверджена стратегія спрямована на мінімізацію демографічних ризиків та забезпечення стабільного відтворення населення, особливо в умовах війни та післявоєнного відновлення. Основними завданнями стратегії є створення сприятливих умов для народження та виховання дітей, забезпечення економічної стабільності сімей, доступу до житла, якісної охорони здоров'я та робочих місць.

Окрема увага у стратегії приділяється необхідності повернення українців, які покинули країну через війну. Це є ключовим фактором для відновлення робочого потенціалу та демографічної стійкості країни.

Раніше заступник директора Інституту демографії Олександр Гладун розповів, як уникнути демографічної катастрофи в Україні.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua