Запуск зелених аукціонів наближає Україну до європейських стандартів в енергетиці – експерт.

Експерт зелених аукціонів в Україні
Експерт зелених аукціонів в Україні

Українська енергетична система запускає зелені аукціони

Голова Української асоціації відновлювальної енергетики Станіслав Ігнатьєв заявив, що запуск зелених аукціонів допоможе Україні швидше будувати нові енергетичні потужності та наблизить країну до європейських стандартів у розвитку відновлювальної енергетики.

Аукціонна система наближує нас до європейських правил і стандартів розвитку "зеленої" енергетики, - заявив експерт.

Держава готує пілотний аукціон, на якому планує залучити інвестиції в близько 100 МВт. У подальшому Україна має намір проводити аукціони для встановлення більших квот на нові відновлювальні енергетичні потужності.

Проте, Ігнатьєв наголосив на необхідності забезпечення фінансування та гарантій для інвесторів, що бажають розпочати нові проєкти у відновлювальній енергетиці. Це необхідно, щоб уникнути ситуації з невиплатою боргів перед існуючими інвесторами.

Необхідно з'ясувати, хто несе зобов'язання і які державні органи або підприємства можуть вирішити питання про стимулюючі тарифи від аукціонів, - додав експерт.

Зелені аукціони замінять "зелений" тариф для підприємств з відновлювальної енергетики до 2030 року.

Європейський банк реконструкції та розвитку попереджає, що плановий старт зелених аукціонів в Україні може бути неефективним через великі борги ДП "Гарантований покупець".

Державне підприємство "Гарантований покупець" заборгувало інвесторам зелених електростанцій близько 16 млрд гривень, а "Укренерго" заборгувало ще 29 млрд гривень через низький тариф на передачу енергії, що не дає можливості повністю зараховувати витрати на енергію з відновлюваних джерел.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua