Заручник бюрократії: український біженець розповів про проблеми в Естонії .

Український біженець на фоні бюрократії
Український біженець на фоні бюрократії

Багато українських біженців інтегровані в естонське суспільство

Багато українських біженців, які знаходяться в Естонії, успішно пристосовуються до місцевого життя. Вони працюють, навчаються в університетах країни і вивчають місцеву мову. Проте, часто вони стикаються з обмеженнями, які не дозволяють їм скористатися всіма можливостями, доступними для місцевих жителів з постійним або терміновим дозволом на проживання. Ця проблема стосується особливо тих, хто має тимчасовий статус захисту. Про це повідомляє Postimees.

Наприклад, українець на ім'я Кирило, який переїхав до Естонії більше двох років тому, не може отримати автомобіль у лізинг, незважаючи на високооплачувану роботу та отриману вищу освіту в Естонії.

«Наприкінці вересня мені необхідно часто їздити до офісу в Таллінні з Тарту, де я проживаю. Тому я розмірковував про придбання автомобіля. Я звернувся до декількох естонських банків - LHV, Swedbank, SEB - з проханням про автолізинг. Проте всі три банки відмовили мені, мотивуючи це тим, що термін мого проживання в країні менше одного року», - розповів Кирило.

З 11 вересня Департамент соціального страхування в Естонії надаватиме одноразову допомогу на оренду житла тільки українським біженцям, які недавно приїхали в країну. Зараз компенсація не залежить від доходів біженців і можуть подавати заявки всі, хто прибув в Естонію з 24 лютого 2022 року та отримав тимчасовий захист. Максимальний розмір компенсації становить €1200.

Тепер українським біженцям, які проживають в Естонії, потрібно купувати квитки на поїздах державної залізничної компанії Elron, а не користуватися безкоштовним проїздом, який їм надавався раніше. Вони можуть отримати знижки на індивідуальні квитки, купувати їх онлайн або в квиткових автоматах.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua