Зеленського номіновано на Нобелівську премію миру-2024.

Зеленський на номінації на Нобелівську премію
Зеленський на номінації на Нобелівську премію

Зеленський претендує на Нобелівську премію миру

Національний лідер України Володимир Зеленський став кандидатом на Нобелівську премію миру у 2024 році, повідомляє Reuters. Загалом у змаганні беруть участь 286 претендентів, серед яких відзначені Агентство ООН у справах палестинських біженців, Міжнародний суд та генсек ООН Антоніу Гутерріш. Незважаючи на те, що у фаворитів також входить Олексій Навальний, йому не можна присудити цю нагороду після смерті. Зеленський також вважається одним із головних претендентів, але воєнний стан в країні може суттєво позначитися на його шансах на перемогу. Крім того, комітет має право вирішити не нагороджувати нікого.

У змаганні є кандидати, які заслуговують на увагу, зокрема Агентство ООН у справах палестинських біженців, яке активно допомагає громадянському населенню, постраждалому від конфлікту в секторі Газа. Однак, комітет також розглядає гуманітарні організації, які сприяють полегшенню страждань. Варто відзначити, що в минулому вже було 19 випадків, коли премію не вручали. Наприклад, 18 депутатів Верховної Ради звернулися до Нобелівського комітету з проханням не нагороджувати Рубена Варданяна. Також варто згадати, що Організація Об'єднаних Націй не може вирішити конфлікт між воєнними і миротворцями через право вето в Раді Безпеки.

Зеленський підкреслив, що Нобелівська премія не повинна використовуватися як інструмент політичної пропаганди. Він попередив, що будь-які спроби отримати нагороду за заморожене перемир'я замість справжнього миру можуть лише збільшити страждання та призвести до катастрофи.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua