Земляни в жовтні зможуть спостерігати за унікальною кометою Атлас без телескопа.

Комета Атлас видна голим оком
Комета Атлас видна голим оком

У вересні 2024 року всі ми матимемо можливість спостерігати комету Цзицзіньшань-Атлас C/2023 A3, яка наближається до Землі. Про це повідомляє сайт .

Комету було виявлено астрономами з обсерваторії Цзицзіньшань в Китаї в січні 2023 року. Прогнозується, що найближче зближення цієї комети з нашою планетою відбудеться 11 жовтня 2024 року.

Де і коли спостерігати

Цю комету можна буде побачити неозброєним оком при сприятливій погоді. Найкращі умови для спостереження будуть вночі з 10 на 11 жовтня 2024 року. Комета буде видна на північному заході, недалеко від сузір'я Великої Ведмедиці. Особливо видно буде у регіонах з низьким рівнем світлового забруднення.

Астрономи рекомендують використовувати бінокль або невеликий телескоп, щоб краще спостерігати, оскільки комета може з'явитися як яскрава пляма з довгим хвостом, що витягується за нею.

Характеристики та історія відкриття

Комета Цзицзіньшань-Атлас C/2023 A3 належить до короткоперіодичних комет. Її орбіта триває близько 107 років, що означає, що вона повернеться до внутрішньої частини Сонячної системи приблизно в 2131 році. Виявлена в рамках проекту ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), вона отримала свою назву від обсерваторії та дослідницького проекту.

Ця комета має значну величину - близько 1,5 км в діаметрі, а її ядро складається з льоду та пилу. Це дозволяє їй світитися, коли вона наближається до Сонця та тепло починає випаровувати воду з ядра, утворюючи яскраву кометну оболонку.

Цікаві факти

Ця комета отримала особливу увагу через те, що її відкриття стало результатом спостережень за потенційно небезпечними об'єктами для Землі.Ця комета має одну з найшвидших орбіт серед інших комет, що повертаються до Сонця через десятки або сотні років.Протягом наступних місяців комета може змінювати свою яскравість, тому спостерігачам варто слідкувати за оновленнями від астрономів.

Нагадуємо, що раніше повідомлялось про можливе зближення комети з Землею, яку не бачили протягом 70 років.

До речі, минулого року поруч з Землею пролетіла унікальна комета, яку не бачили протягом 80 тис. років.

Нагадаємо, комета під назвою C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) була виявлена в лютому минулого року в Південній Африці, Чилі та Гаваях. Зараз вона зближується до Землі, а в вересні 2024 року наблизиться до Сонця на відстань 36 мільйонів миль.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua