"Жодних перемовин": в Австрії зробили жорстку заяву про війну в Україні.

Австрійський політик виступає на прес-конференції
Австрійський політик виступає на прес-конференції

Австрійський міністр: Україна повинна брати участь у прийнятті рішень про мир

Міністр з європейських та міжнародних справ Австрії Александер Шалленберг заявив, що мир не може бути наложений Росією або будь-якою іншою країною без консультації з Україною.

Він наголосив, що рішення про мир має бути зроблено самим українським народом. Розмови з Росією будуть, оскільки ми всі прагнемо до миру. Проте, неможливо дозволити, щоб мир був налагоджений під диктатом, ігноруючи думку України.

При цьому необхідно пам'ятати: жодних переговорів щодо України без України. Український народ повинен сам вирішувати, коли він готовий до переговорів. Зрештою, розмови з Росією будуть. Тому що ми всі хочемо миру. Але не може бути миру під диктатом. Не може бути миру, який буде нав'язано Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. Це неприпустимо.

Шалленберг також засудив заклики до України відмовитися від частини території для досягнення миру, вважаючи їх абсолютно зайвими.

Я вважаю такі заклики абсолютно зайвими. Уявімо, що на нас напали: Південну Штирію чи Бургенланд окупованою іноземною державою, була спроба знищити федеральний уряд Австрії або вигнати його з країни. І тоді б нам говорили: "Дорогі австрійці, чому б вам не поступитися частиною своєї території заради миру?". Я вважаю такі заклики ззовні неприпустимими.

Міністр підкреслив, що рішення про мир має бути прийняте українським народом, який продемонстрував готовність боротися. Іронічно, але можна сказати, що Путін своїм нападом сприяв єдності українського суспільства.

Він зазнав нападу і демонструє неймовірну готовність боротися. Іронічно, але можна сказати, що Путін своїм нападом більше сприяв єдності українського суспільства, ніж будь-хто інший до нього. Тому такі заклики ззовні є абсолютно абсурдними. Остаточне рішення тут має бути за українським народом.

Щодо Росії, Шалленберг висловив переконання, що поки не видно справжньої готовності до миру з її боку.

Війна завдає величезної шкоди Росії. Вона ізольована і геостратегічно набагато слабша, ніж була на початку агресивної війни. Путіну доведеться зробити з цього висновки. Утім, я поки що не бачу готовності з їх боку серйозно брати участь у переговорах. Як тільки така готовність з'явиться, ми повинні скористатися цією можливістю. Це важливо.

Міністр також вважає важливим залучати країни БРІКС для забезпечення безпекових гарантій і впливу на Москву.

На це є дві причини: для забезпечення безпекових гарантій і для більшого впливу на Москву. Ніхто з нас не знає, що насправді впливає на думки Путіна, і навіть китайські партнери мають обмежений вплив на нього, хоча бажають припинення війни.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua