Зростання бізнесу у 2025 році очікують не всі члени ЄБА - дослідження.

Логотип ЄБА на тлі графіків
Логотип ЄБА на тлі графіків

Більшість членів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) очікують позитивної динаміки розвитку бізнесу в 2025 році, згідно з опитуванням. Таких оптимістів становить 53%, тоді як негативно настроених - 14%. У порівнянні з минулим роком, коли оптимістів було 58%, очікування зростання бізнесу трохи зменшились.

Опитування було проведено виконавчим директором ЄБА Анною Дерев'янко на заході асоціації з назвою "Глобальний прогноз. Зміцнення єдності".

Дерев'янко зазначила, що попри невизначеність обстановки більшість бізнесу все ж очікують зростання і це додає оптимізму. 72% опитаних бізнесменів планують зростання гривневої виручки у 2025 році, тоді як лише 15% очікують зниження. Через це, 35% директорів прогнозують зростання до 10%, тоді як 23% розраховують на зростання від 11 до 20%.

За словами Дерев'янко, 46% опитаних планують збільшити виробництво у натуральному вираженні, тоді як 21% планують його зниження. Відносно доларової виручки, 43% очікують її зростання, а 27% прогнозують зниження. Учасники опитування очікують, що середній курс гривні до долара в 2025 році становитиме 44 грн/долар.

Дерев'янко нагадала, що на поточний рік бізнес очікував курс 43 грн/долар, на минулий - 41 грн/долар, тоді як уряд запланував курс 45 грн/долар.

Виконавчий директор ЄБА зазначила, що частка компаній, які планують вкладати інвестиції у масштабні проєкти, знизилась до 16% з 26% у 2024 році та 19% у 2023 році. Проте, вартість запланованих проєктів зросла до $9 млн, порівняно з $8 млн у 2024 році та $3 млн у 2023 році.

Кількість компаній, які планують інвестувати в соціальні ініціативи, також зменшилась з 65% у 2024 році до 59% у 2025 році. У середньому, бізнес планує витратити 6% доходів на такі проєкти, що менше за показник цього року та 8% у 2023 році.

За словами Дерев'янко, бізнес вважає боротьбу з корупцією, проведення судової реформи та встановлення верховенства права і забезпечення макроекономічної стабільності основними завданнями уряду. Однак, виконавча директорка ЄБА додала, що реформа податкової та митної політики стала іншим пріоритетом та її важливість становить 35%.

Дерев'янко вважає, що "заморожування" інвестиційних планів є тривожним сигналом, і щоб їх розморозити необхідно зробити реальний прогрес у боротьбі з корупцією, змінах у судовій системі та правоохоронних органах.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua