Зростання цін та дефіцит персоналу: НБУ оприлюднив дані щодо очікувань бізнесу.

Зростання цін, дефіцит персоналу: даний НБУ
Зростання цін, дефіцит персоналу: даний НБУ

За даними Національного банку України, індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у вересні склав 48,7, що свідчить про пом'якшення оцінок ділової ситуації порівняно з серпнем (48,4).

Поліпшенню очікувань підприємців сприяло зростання внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, фінансування з бюджету на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, стабільність морського коридору, зростання залізничних перевезень та сезонний фактор.

Водночас, негативними факторами залишаються обстріли критичної інфраструктури, невпевненість у курсових очікуваннях, підвищення акцизів на паливо, дефіцит робочої сили та прискорення темпів інфляції.

Бізнес в Україні

Найбільш позитивними перспективами найближчого часу користується сфера торгівлі з індексом 52,1 у вересні. Промислові підприємства також оптимістично оцінюють свої перспективи з індексом 50,3.

Будівельні компанії зберегли позитивні оцінки з індексом 50,1. Проте підприємства сектору послуг зазнали негативного впливу з індексом 44,6 через дефіцит кваліфікованих кадрів та зростання витрат на оплату праці та альтернативні джерела енергопостачання.

Мікрогранти на бізнес / Фото: Unsplash

З посиленням темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів очікують подорожчання цін та тарифів на власну продукцію та послуги. Ситуація на ринку праці є незрівнянною: лише будівельні компанії не планують зменшувати свій персонал, тоді як керівники інших галузей прогнозують зменшення кількості працівників, особливо в сфері послуг. Було повідомлено, що Україна стикається з дефіцитом робочої сили.

Опитування, в якому взяли участь 474 підприємства, проводилося з 4 по 23 вересня 2024 року.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua