Звання Героя України отримав видатний воїн, який знищив 24 окупантів за день.

Герой України знищив 24 окупантів
Герой України знищив 24 окупантів

Президент Володимир Зеленський нагородив Геройським званням командира Андрія Сергієнка, який служить у 3-й окремій штурмовій бригаді і позивається 2.0. Цю інформацію опублікували на офіційному сайті глави держави.

Сергієнка удостоєний ордена "Золота Зірка".

Більше відомостей про Андрія Сергієнка

У вересні 2023 року Андрій Сергієнко знищив 24 ворожих бійців і отримав тяжкі поранення, втративши обидві ноги, під час звільнення села Андріївка на Донеччині.

Хлопець народився у 2004 році на Чернігівщині і навчався у залізничному училищі. У 18 років він добровольцем вирушив на фронт після окупації свого населеного пункту російськими військами, яка тривала 40 днів.

В інтерв'ю проєкту "Український свідок" Андрій згадував: "Моїх однолітків ставили під дуло автомата, стріляли їм під ноги. Декого з цивільних підв'язували до дула танка і залишали на ніч. Мені це не подобалося. Кулемет направляють на тебе і думаєш: буде постріл чи ні?"

У 19 років Сергієнко став командиром штурмової групи 2-го штурмового батальйону у 3-й окремій штурмовій бригаді. Вересні 2023 року він приймав участь у боях за Андріївку, Бахмутський район.

Андрій отримав поранення у квітні 2024 року неподалік від Тернів на Донеччині. Він розповів: "Ми сиділи по норах на позиціях, і тут прилітає 'стодвадцяточка' (міна калібру 120 мм). Я відчув, як печуть ноги. Зрозумів, що буде часткова ампутація, і змирився, що залишусь без ніг. У мене також була дірка в спині. Я сам надав собі першу допомогу і по радіо повідомив, що став 'трьохсотим'. Потім мене евакуювали".

У квітні 2024 року створили петицію на офіційному сайті президента про присвоєння Андрію звання Героя України. Сам Сергієнко прокоментував це так: "Чому б і ні? Для мене це найвища нагорода. Якщо командування вирішило, що я на це заслуговую, то так і є". Петиція набрала необхідну кількість голосів.

До Дня захисників і захисниць України президент Володимир Зеленський також присвоїв звання "Герой України" ще 19 військовослужбовцям, з яких десять визнали посмертно.

Зокрема, звання Героя України посмертно отримав легендарний пілот Андрій Пільщиков, якого називали одним із "Привидів Києва".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua