Звернення президента у День Незалежності. Пронизливі слова і неймовірні кадри.

Подвижний виступ президента на День Незалежності
Подвижний виступ президента на День Незалежності

Президент України Володимир Зеленський привітав своїх співвітчизників з Днем Незалежності України. Він зняв відеозвернення на Сумщині, недалеко від місця, де росіяни почали наступ на Україну.

Дорогий народе!

Українці завжди віддають борги. І той, хто навмисно шкодить нашій землі, отримає своє у себе вдома. Із відсотками. Той, хто намагається сіяти зло на нашій землі, пожинатиме його плоди на своїй території. Це не передбачення, не зловісне задоволення, не сліпа помста, це – закономірність. Справедливість. Бумеранг для зла. І його запуск розпочався поруч з місцем, де я записую це звернення. Сумщина. Могриця. Річка Псел. Декілька кілометрів від нашого кордону. Кордону між Україною і неволею, між життям і смертю. Кордону між незалежною європейською державою та терористичною організацією номер один у світі.

913 днів тому зокрема і через Сумщину Росія розпочала війну проти нас. Вона порушила не лише кордони, а й межі жорстокості і здорового глузду. Необмежено прагнучи одного: знищити нас. Але сьогодні ми святкуємо 33-й День Незалежності України. І те, що ворог приніс на нашу землю, тепер повертається в його власний дім. І той, хто хотів перетворити наші землі на буферну зону, повинен задуматися, щоб його країна не стала буферною федерацією. Це є принцип незалежності. Це є відплата за наших мирних громадян, на яких летять літаки й розрядні ножі, за наших посивілих батьків, за наших дітей, яким доводиться навчатися під землею. За всіх наших людей, які віддали б багато, щоб ніколи не дізнаватися про такі злочинні місця: "Саваслейка", "Оленья", "Енгельс". Але, на жаль, українці їх знають. Тому й наш ворог дізнається, що таке відплата по-українськи. Гідна, симетрична, далекосяжна. Він дізнається, що в кожну точку Росії, яка загрожує життю нашої держави й людей, рано чи пізно прийде українська відповідь.

Україна вже 33 роки є незалежною і вражає світ своєю сміливістю. Вона є прикладом того, як не піддаватися Путіну. Вона об'єднує весь світ навколо українських цінностей. Терористи повинні бути суджені у Гаазі, а не на Валдаї. І ніхто вже не питатиме: "Де знаходиться Україна?" Тому що на кожному континенті говорять: "Україна повинна перемогти". Це засилає нашу незалежність. Україні не потрібні чужі території. Нам потрібен мир і спокій по всьому нашому кордону, який має довжину 6992 кілометри. Ми стоїмо на сторожі наших цінностей на землі, на морі, в повітрі, по всій країні.

Наша незалежність підтримується нашими воїнами, які стоять на всіх фронтових напрямах і прикордонних стовпах. Наша воля й боротьба виявляються через наших захисників, які несуть Україну на своїх плечах. Я висловлюю вам, хлопці, подяку. Вже 913 днів ви захищаєте нашу незалежність.

Дякую всім, хто допомагає нашим воїнам і нашій країні, хто працює, щоб незалежність збереглася й розвивалася. Дякую нашим медикам, рятувальникам, пожежникам, енергетикам, волонтерам і підприємцям, поліцейським, фермерам, залізничникам, вчителям і учням. Дякую всім українцям в Україні і за кордоном, які допомагають, розповідають світові про Україну. Дякую тим, хто з Україною на окупованих територіях. Я щиро вдячний вам усім. І всім, кому не байдужа незалежність нашої країни. Ми залежні від самих себе.

Ми знаємо, як важко було відновити та захистити незалежність. Але все залежить від нас. Ми знаємо, як виглядає незалежність і відчуваємо її свободу. Вона у наших очах, у наших поглядах, у наших містах і селах. Вона звучить: "З Днем Незалежності, українці й українки! Слава Україні!"

США оголосили про нову військову допомогу для України з нагоди Дня Незалежності.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua