13 вересня: яке сьогодні свято, традиції та заборони.

Символічне зображення свята та його заборони
Символічне зображення свята та його заборони

Сьогодні, 13 вересня, відзначається Міжнародний день шоколаду, День перукаря та День обізнаності про вроджені вади розвитку домашніх тварин. Також це церковне свято святого священномученика Корнилія.

Міжнародний день шоколаду

Ідею святкування випробування шоколаду запропонували у Франції у 1995 році, а з 1996 року свято проводиться в багатьох країнах світу. Обрали 13 вересня як день народження засновника американської шоколадної компанії Hershey's Мілтона Херші.

Під час свята проводять різноманітні заходи, такі як фестивалі, ярмарки, конкурси на швидкісне поїдання шоколаду. В Україні Львів вважають столицею шоколаду, тут часто проводять тематичні заходи та майстер-класи.

День перукаря

Це свято присвячене всім перукарям, які створюють зачіски і допомагають людям виглядати краще. Історія професії перукаря стародавня. У Стародавньому Єгипті перукарі виготовляли перуки і фарбували волосся хною і басмою. У Середньовіччі перукарі не тільки стригли волосся, але і виконували медичні процедури.

Сучасні перукарі грають важливу роль у суспільстві, вони допомагають людям виглядати краще і почуватися впевненіше. У День перукаря вони часто організовують корпоративи і приймають привітання від клієнтів і близьких.

День обізнаності про вроджені вади розвитку домашніх тварин

Це свято призначене для поширення обізнаності про вроджені аномалії, які можуть впливати на домашніх улюбленців. Ініціатором цього дня став Девіс Роджерс, засновник фонду MBJungle Foundation.

Мета свята - інформувати власників тварин про важливість профілактики, лікування та догляду за тваринами з вродженими вадами. Вроджені дефекти можуть бути різної тяжкості, від незначних до тих, які загрожують життю.

Церковне свято

У церковному календарі це день пам'яті святого священномученика Корнилія. Він був римським центуріоном, який жив у I столітті в Кесарії Палестинській. Був язичником, але відзначався благочестям і добрими справами. Одного разу, коли Корнилій молився, йому з'явився ангел Божий і наказав запросити апостола Петра до свого дому. Апостол Петро прийшов і проповідував Розп'ятого Христа.

Після цього Корнилій увірував у Христа і хрестився разом зі своєю родиною. Він став першим язичником, наверненим у християнство апостолом Петром, і був поставлений єпископом Кесарії Палестинської. Він здійснив багато див і страждав від язичників, але помер мирно в старості.

Заборони на сьогодні

  • Не слід прибирати у домі.
  • Не варто лихословити і лаятися.
  • Не можна відмовляти в милостині.

Народні прикмети і традиції

  • Якщо сьогодні дощить, то до кінця року дощу більше не буде.
  • Якщо граки відлетіли, то зима прийде рано.
  • Якщо місяць червоний, очікуйте на сильний вітер.

Пам'ятні дати

  • 1776 рік - засновано місто Дніпро;
  • 1788 рік - Нью-Йорк став столицею США;
  • 1848 рік - у Львівському університеті створена кафедра української мови;
  • 1902 рік - у Великій Британії вперше використані відбитки пальців як доказ провини обвинуваченого в злочині;
  • 1960 рік - президент США Двайт Ейзенгавер підписав указ про встановлення пам'ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні;
  • 1989 рік - в Україні виявлено перших хворих на СНІД;
  • 1993 рік - підписана угода між Ясіром Арафатом і Іцхаком Рабіном про визнання Палестинської автономії.

Іменини

Святкують День ангела: Валеріан, Ілля, Леонтій, Микола, Олександр, Петро.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua