15 вересня: яке сьогодні свято, традиції та заборони.

Зображення святкувань та обрядів сьогодні
Зображення святкувань та обрядів сьогодні

Сьогодні, 15 вересня, в Україні відзначають кілька свят. Це День військ радіаційного хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України, День працівників лісу, Всесвітній день боротьби з лімфомами, Міжнародний день демократії та Міжнародний день крапки. Також сьогодні віряни вшановують пам'ять святого великомученика Микити.

День військ радіаційного хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України

Цей день призначений для вшанування військових, які спеціалізуються на захисті від радіаційних, хімічних та біологічних загроз. Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) здійснюють важливі завдання з підтримки військ під час операцій та забезпечення безпеки населення в разі застосування зброї масового ураження або аварій на об'єктах атомної енергетики та хімічної промисловості. Ці війська займаються збором, аналізом і передачею інформації про ХБР (хімічну, біологічну та радіаційну) обстановку, розвідкою, контролем та захистом об'єктів.

День працівників лісу в Україні

Це свято призначено для вшанування працівників лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості. Цей день підкреслює значення лісів для економіки та екології країни. Лісове господарство відіграє важливу роль у збереженні природних ресурсів, захисті довкілля та сталому розвитку. Працівники цієї галузі займаються доглядом за лісами, їх відновленням, захистом від пожеж та шкідників, а також раціональним використанням лісових ресурсів.

Всесвітній день боротьби з лімфомами

Це свято було започатковане з метою привернення уваги до проблеми лімфом та популяризації інформації про цю хворобу, її симптоми та методи лікування. Лімфоми - це злоякісні утворення, які вражають лімфатичну систему організму, включаючи лімфовузли, селезінку, вилочкову залозу та кістковий мозок. Рання діагностика та своєчасне лікування допомагають підвищити шанси на одужання.

Міжнародний день демократії

Це свято було встановлене з метою пропагування та виконання принципів демократії. Демократія - це універсальна цінність, яка забезпечує свободу думки, рівноправність та захист прав людини. Демократія є основою для проведення прозорих виборів, де кожен громадянин має право на волевиявлення.

Міжнародний день крапки

Це свято було започатковане на основі книги "Крапка" англійського письменника та художника Пітера Г. Рейнольдса. Книга розповідає історію дівчинки на ім'я Вашті, яка, вважаючи, що не вміє малювати, просто ставила крапки на папері. Її вчителька підтримала її та допомогла розкрити свій творчий потенціал. Ця історія символізує віру в власні сили та важливість підтримки у розвитку талантів.

Свято в церкві

15 вересня відзначається день пам'яті святого великомученика Микити. Він був готським воїном і християнським святим, який жив у IV столітті. Він проповідував християнство серед своїх одноплемінників і був підданий переслідуванню з боку язичників. В результаті він помер мученицькою смертю. Мощі святого Микити знаходяться у монастирі Високі Дечани в Сербії.

Традиції й прикмети

  • Сьогодні заборонено обрізати гілки та рубати дерева.
  • Краще не починати нові справи.
  • Необхідно уникати торгівлі та відвідування ринків.

Пам'ятні дати

  • 1821 рік - проголошення незалежності іспанських колоній Гватемала, Гондурасу, Коста-Рики та Сальвадору.
  • 1874 рік - відкриття міжнародного поштового конгресу в Берліні і підписання договору про створення Всесвітнього поштового союзу.
  • 1893 рік - перше видання україномовної газети "Свобода" у США.
  • 1916 рік - вперше в історії застосування танків під час бойових дій.
  • 1941 рік - ув'язнення Степана Бандери та Ярослава Стецька німецькими окупантами.
  • 1944 рік - відкриття оновленого Державного музею західного і східного мистецтва в Києві.
  • 1971 рік - створення екологічної організації "Грінпіс".
  • 1991 рік - Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежність України в Києві.
  • 1995 рік - скасування ухвали Севастопольської міської ради про російський статус міста.

Іменини

Сьогодні відзначають день ангела таких імен: Андрій, Григорій, Дмитро, Іван, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Микита, Микола, Петро, Людмила, Марія.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua