27 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони.

Традиції та заборони 27 жовтня
Традиції та заборони 27 жовтня

Сьогодні, 27 жовтня, в Україні святкують День писемності і мови, День автомобіліста та Всесвітній день ерготерапії. Християни також вшановують святого мученика Нестора.

День української писемності і мови

День української писемності та мови був відзначений вперше 9 листопада 1997 року за ініціативою президента України Леоніда Кучми. Це свято засвідчується щорічно на державному рівні.

Обраний день, 9 листопада, не є випадковим, оскільки в цей день шанували Преподобного Нестора-Літописця, автора найстарішого українського літопису "Повість минулих літ". Ця праця вважається початком історії писемної української мови.

Коли в Україні ввели новий церковний календар у 2023 році, дати всіх фіксованих свят змістились на 13 днів. Тому День української мови перенесли на 27 жовтня.

День автомобіліста і дорожника

Це свято припадає на останню неділю жовтня і було створено для вшанування працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства, які мають велике значення у розвитку економіки країни та забезпеченні комфорту і безпеки громадян. В цей день проводяться різні заходи, на яких нагороджують найкращих працівників галузі і проводяться освітні програми щодо безпеки на дорогах.

Всесвітній день ерготерапії або трудотерапії

Це свято призначене для підвищення усвідомлення про важливість фізичної активності та реабілітації для здоров'я людини. Ерготерапія, також відома як трудотерапія, використовує фізичні вправи для лікування та профілактики різних захворювань. Це свято також призначене для підтримки фахівців, які працюють у цій галузі, та підвищення обізнаності суспільства про важливість фізичної реабілітації.

Іменини

Сьогодні святкують імена: Андрій, Валентин, Марк, Нестор.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua