Як ТЦК перевірятиме документи у військовозобов'язаних: Лубінець пояснив зміни до законодавства.

Перевірка документів військовозобов'язаних у ТЦК: пояснення Лубінець про зміни до законодавства
Перевірка документів військовозобов'язаних у ТЦК: пояснення Лубінець про зміни до законодавства

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про зміни в законодавстві стосовно мобілізації. Зокрема, Лубінець оприлюднив інфографіку, яка пояснює процес перевірки військово-облікових документів.

За новими правилами, перевірка військово-облікових документів може проводитися для чоловіків віком від 18 до 60 років органами охорони державного кордону, ТЦК та СП або поліцейськими.

Під час перевірки, особа, що проводить її, повинна назвати своє прізвище, ім'я та по батькові, посаду, а також показати службове посвідчення. Ці перевірки проводяться разом із призовними повістками.

Під час вручення повістки перевіряється приналежність особи до військового обов'язку та порівнюються її персональні дані та дані військово-облікового документа з даними ЄДРПОУ.

Якщо виявляться порушення військового обліку, громадянина запрошують до ТЦК та СП для проведення медичного уточнення даних та вручення повістки. Відмова від отримання повістки призводить до складання акта відмови.

Якщо громадянин відмовиться прослідувати до ТЦК та СП, поліцейські можуть затримати його та доставити до найближчого центру.

У своїй заяві Лубінець також наголосив на необхідності стежити за змінами в законодавстві та керуватися актуальною редакцією нормативно-правових актів.

Слід зазначити, що уряд ухвалив постанову про цифровізацію бронювання, що дозволяє громадянам бронювати себе від призову.

Також, починаючи з 7 вересня, набув чинності закон, який надає відстрочку від призову для військовозобов'язаних, чиї брат чи сестра загинули або зникли без вісти під час бойових дій.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua