Акули дедалі частіше нападають на людей – вчені.

Акули набирають швидкість у нападі
Акули набирають швидкість у нападі

За даними Міжнародного архіву нападів акул, кількість неспровокованих атак на людей зростає. Як свідчить статистика, у 1990-х роках було зафіксовано 500 нападів, а з 2010 по 2019 рік це число перевищило 800. Тільки у 2023 році вже зареєстровано 69 атак, що на 6 більше, ніж середній показник за попередні п'ять років. За даними Bild, в результаті цих нападів загинуло 10 людей.

Останній смертельний напад стався 17 вересня на Канарських островах, де акула напала на німецьку туристку і вона померла внаслідок отриманих травм. Такі напади стають все поширенішими не тільки на Канарських островах, але і в інших популярних туристичних місцях.

Фахівці називають кілька причин такого зростання. По-перше, завдяки соціальним мережам про подібні випадки стало відомо дуже багато, що раніше залишалося невідомим. По-друге, кількість туристів, що відпочивають на узбережжях, зростає. Проте науковці не спостерігають жодних змін у поведінці акул: вони не стали більш агресивними чи голодними, в порівнянні з попередніми періодами.

Хоча ці дані хвилюють науковців і туристів, експерти підкреслюють, що ймовірність нападу акули залишається низькою порівняно з іншими ризиками, які можуть чатувати у воді.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua