Авторка книги про Залужного пригадала, яку оцінку він давав діям влади перед великою війною.

Фото авторки книги про Залужного
Фото авторки книги про Залужного

Ексголовнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний перед початком вторгнення Росії був озлоблений через нерозуміння владою реальної загрози нападу. Він не сховав від суспільства факт, що країні необхідно готуватися до повноформатної війни. Про це розповіла колишня комунікаційниця Залужного Людмила Долгоновська в інтерв'ю для "Главком", авторка книги "Залізний генерал. Уроки людяності".

За її словами, високе керівництво Збройних сил України перед вторгненням Росії розуміло кількість учасників бойових дій та розуміло, що в разі мобілізації буде не вистачати озброєння, техніки і навіть касок.

"Пам'ятаю, як Валерій Федорович після чергового засідання уряду і спілкування з високопосадовцями сказав: боюся, нас не розуміють, і нам доведеться воювати в джинсах і капцях. Він переживав з цього приводу", - приводить Долгоновська цитату.

Долгоновська наголошує на кількох важливих моментах. Наприклад, у серпні 2021 року, під час відзначення 30-ї річниці незалежності України, відбулися різні громадські заходи у Конгресно-виставковому центрі "Парковий". Залужного запросили виступити на форумі ветеранів, і він публічно заявив, що Україна мусить готуватися до повноформатної агресії Росії.

"Він звернувся до військових, резервістів, ветеранів, бо на них перш за все ляже головний тягар цієї війни. Він говорив, що для відбиття агресії необхідна буде велика консолідація всієї держави. Бо війну веде не тільки Збройні сили, але й уся держава, усе суспільство. Тому ми тримали свою лінію. Відбувалися військові навчання. Їх мета була підготовка до відбиття повноформатної агресії Росії", - пояснила Долгоновська.

Ще одним прикладом є інтерв'ю Залужного для Sky News у січні 2022 року, де він заявив, що Україна буде захищатися до останньої краплі крові у разі повноформатної війни.

Долгоновська підкреслює, що до лютого 2022 року не було тиску з Офісу президента на тему "ненагнітати ситуацію". Вона припускає, що це було пов'язано з тим, що військові на той час були не так помітними і суспільство не чуло їх. "Позиція наших військових була відома, її не приховували. Західні військові розуміли, що Україна готується", - підкреслює Долгоновська.

Нагадаємо, що 22 серпня вийшла в продаж перша книга про Валерія Залужного "Залізний генерал. Уроки людяності". Авторка книги Людмила Долгоновська була радницею Залужного зі стратегічних комунікацій. Книга частково розкриває життя, погляди на війну та політику ексголовнокомандувача ЗСУ.

Нагадаємо, що в липні Залужний став надзвичайним і повноважним посолом України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua