Банки України почнуть відкривати особисті дані клієнтів, незважаючи на банківську таємницю.

Банки України порушують банківську таємницю
Банки України порушують банківську таємницю

Україна ухвалила важливий закон про банківську таємницю. Тепер банки зобов'язані надавати інформацію про підозрілі операції своїх клієнтів за запитом поліції.

Верховна Рада України затвердила закон, який спрямований на боротьбу з фінансовими злочинами.

За новим законом, банки мають надавати дані лише у випадках, коли платіжна операція є кримінальним правопорушенням, таким як шахрайство, крадіжка або незаконне присвоєння коштів або майна.

У разі такої ситуації Національна поліція в змозі звернутися до банку та отримати детальну інформацію протягом 24 годин. Інформація буде містити суму, дату, та тип підозрілої операції, а також валюту, у якій вона була проведена. Потрібно буде надати також дані про геолокацію та IP-адресу, з якої було здійснено операцію.

Відділення банків / Фото: Віталій Носач, <a href=РБК-Україна" >

Особлива увага приділена інформації про одержувача та відправника коштів. Банк повинен надати повні імена, ідентифікаційні номери платників податків та номери рахунків обох сторін транзакції. Для юридичних осіб потрібно буде зазначити повне найменування компанії та її ідентифікаційний код.

Закон також передбачає розкриття технічних деталей операції, таких як ідентифікатор платіжного пристрою, унікальний код операції у платіжній системі та повний номер електронного платіжного засобу.

Раніше повідомлялося, що банки в Україні зазнають збитків, незважаючи на війну. У Раді пропонують збільшити податки для фінансових установ до 50%.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua