Без світла та газ за графіками: експерт описав похмурий сценарій зими в Україні.

Темна зимова пейзаж України без електроенергії
Темна зимова пейзаж України без електроенергії

Прогноз щодо енергетичної ситуації в Україні на зиму 2024-2025 років

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у ефірі День.LIVE прогнозує енергетичну ситуацію в Україні на зиму 2024-2025 років. Він стверджує, що навіть при середньостатистичній зимі не уникнути відключення електроенергії.

"Ситуація липня, коли відбулися тривалі відключення, орієнтовно 12 годин без електроенергії, є оптимістичним сценарієм для грудня, січня та лютого", - зауважив Корольчук.

Щодо газу, експерт вважає, що ситуація може бути кращою і його може вистачити, як і раніше. Але якщо припиниться транзит російського газу, можуть виникнути проблеми з січня по лютий.

Корольчук також не виключає можливості введення графіків постачання газу, аналогічних графікам постачання електроенергії. Це може стосуватися як централізованого опалення, так і приватних споживачів.

Експерт підкреслює, що такі заходи створюють додаткове навантаження на енергетичну інфраструктуру, зокрема на трансформатори, підстанції та газорозподільні станції, що підвищує ризик аварійності. Однак, за словами Корольчука, це може допомогти пережити наступну зиму.

Нагадаємо, "Нафтогаз" планує пройти зиму з українським газом.

Ми також писали про небезпеку в домі: чому українцям доведеться заплатити за перевірку газу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua