Безкоштовного житла дедалі менше: одна з країн Європи засмутила українських біженців.

Українські біженці шукають безкоштовного житла
Українські біженці шукають безкоштовного житла

Франція закликає українських біженців покинути надане їм житло

Франція вирішила скоротити витрати на утримання українських біженців для сприяння їхній інтеграції у французьку спільноту. Біженцям було надіслано листи з проханням залишити тимчасове житло, яке їм було надане. Про це повідомляє французьке видання Le Monde.

Управління департаменту Мерт і Мозель на сході Франції наказало українським біженцям покинути державне житло, яке їм було надано: «Починаючи з кінця вересня, декілька десятків біженців отримали наказ повернути житло, надане їм місцевими асоціаціями, до 31 жовтня», - йдеться у статті.

Це рішення було прийняте через зменшення бюджетних витрат на утримання біженців і для підтримки їхньої інтеграції відповідно до французької спільноти.

У департаменті Мерт і Мозель живуть приблизно 1600 українських біженців. З них приблизно 600 живуть в квартирах, які були орендовані державою. Більшість біженців є пенсіонерами, які не мають змоги працювати, тому деякі з них не мають іншого вибору, як повернутися до України, навіть до зони бойових дій.

Однак після втручання правозахисних організацій влада департаменту вирішила відкласти виселення до кінця грудня.

За даними українських асоціацій, в інших регіонах Франції «перехід до нового житла був організований вже заздалегідь, без значних проблем». Однак на сході Франції «підтримка через інтеграцію не була належною».

Місцеві житлові асоціації, які були авторами листів про виселення, стверджують, що діяли за вимогою уряду. «Усі необхідні кроки щодо професійної інтеграції та автономії були зроблені недостатньо дбайливо, щоб включити вас в загальну програму інтеграції в регіоні», - йдеться в листі підписаному Асоціацією з приймання та соціальної реінтеграції Мерт і Мозель.

Крім того, пропонується зацікавленим особам знайти індивідуальне рішення щодо переселення. Якщо це не можливо, може бути запропоновано переселення до притулку для надзвичайних випадків, якщо є вільні місця.

Слід зазначити, що Париж не проти запрошення України до Північноатлантичного альянсу, але після закінчення війни з Росією. Про це заявив міністр-делегат з питань Європи при МЗС Франції Бенджамен Хаддад в інтерв'ю телеканалу LCI. Він відповів на заяву, що запрошення Києва ще не означає його вступу в НАТО.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua