Bloomberg: План України отримує певну підтримку, Байден прагне продовжити допомогу.

Підтримка Байдена для України наростає
Підтримка Байдена для України наростає

Україна отримує підтримку від союзників НАТО щодо завершення російського вторгнення, тим часом як президент США Джо Байден закликає продовжувати допомогу країні, яка постраждала від війни.

Байден намагався зміцнити західну підтримку під час свого візиту до Берліна, наголосивши на тому, що Україна стикається з "дуже складною зимою". Це сталося через день після презентації Володимиром Зеленським свого "плану перемоги" на саміті Європейського Союзу.

За словами офіційних осіб знайомих з реакцією на пропозицію України, в альянсі все ще є розбіжності, в тому числі між деякими ключовими столицями.

«Ми не можемо послаблювати зусилля, ми повинні продовжувати нашу підтримку», - заявив Байден у німецькій столиці. «На мою думку, ми повинні продовжувати, доки Україна не досягне справедливого і тривалого миру відповідно до Статуту ООН, доки знову не запанує людська гідність».

Під час візиту Байдена наближаються президентські вибори в США, які можуть повернути Дональда Трампа до влади. Такий сценарій може підірвати підтримку України після двох з половиною років війни, в той час як Росія досягає успіхів на полі бою, а західні уряди намагаються зберегти громадську підтримку.

Байден планує продовжити надавати допомогу Україні до кінця свого терміну в січні, інформував Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки Білого дому. Він додав, що союзники не тиснули на конкретні дії.

В офіційних колах НАТО думають, чи зможе Байден зробити більш сміливі кроки щодо України після виборів 5 листопада, незалежно від результатів.

«Ми всі знаємо, що Україна стане членом НАТО, тому питання в тому, коли - і коли буде запрошення», - сказав представник НАТО.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua