Британська розвідка повідомила про нову стратегію РФ у Чорному морі.

Російський флот на Чорному морі
Російський флот на Чорному морі

Російські війська більш обережні у своїх ударах у Чорному морі через втрати Ту-22М3 у квітні цього року. За повідомленням Міноборони Великобританії, росіяни помилково могли влучити у цивільне судно-зерновоз Aya, тому що боялися потрапити під українські ракети.

Пілоти неправильно ідентифікували судно Aya через поспішку після запуску ракети із страху бути атакованими українською ракетою земля-повітря.

Aya було атаковане ракетою у Чорному морі 11 вересня, коли воно рухалося на південь з Одеси до Єгипту з великою кількістю зерна. Ймовірно, це була протикорабельна ракета AS-4 Kitchen (Х-22), запущена російським бомбардувальником Ту-22М3. Щасливо, вибуху не сталося і судно не пошкоджене.

«Малоймовірно, що судно Aya було ціллю для цього удару і, ймовірно, пілоти допустили помилку, використавши застарілі боєприпаси. Росія постійно атакує цілі вздовж чорноморського узбережжя України, намагаючись порушити експорт та погіршити військову активність в цьому районі», - повідомляють розвідники.

Ракета Х-22 не була успішною військовою зброєю в Україні. Запуск ракети по неправильному курсу і можливо, по помилковій цілі в міжнародних водах свідчить про некомпетентність і безвідповідальне використання авіації, - повідомляє Міноборони Великобританії.

Російські війська атакували цивільне судно з пшеницею для Єгипту в Чорному морі після виходу з українських вод.

Міністерство закордонних справ Румунії рішуче засудило цю атаку, назвавши її «безпрецедентною ескалацією дій Росії у її незаконній війні проти України».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш також засуджує будь-які напади на цивільних осіб та інфраструктуру, включаючи останні удари.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua