Чи доведеться платити українцям за в'їзд до ЄС від листопада: пояснення МЗС.

Люди на границе Украины и ЕС
Люди на границе Украины и ЕС

З 10 листопада 2024 року у 29 європейських країнах почне працювати автоматизована айті-система Entry Exit System, яка буде реєструвати громадян третіх країн, що здійснюють короткострокові поїздки до ЄС. Про це повідомило Міністерство закордонних справ.

Зазначається, що нові правила в'їзду стосуються також громадян України. Проте, наразі не передбачено жодних додаткових зборів або ускладнень при в'їзді. Безвізовий режим для громадян України до країн-членів ЄС та Шенгенської зони залишається без змін.

Система буде запроваджена в країнах, таких як Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція та Швейцарія.

У рамках нововведень при кожному перетині кордону Шенгенської зони система буде збирати дані паспорту, дату та місце в'їзду та виїзду, зображення обличчя та відбитки пальців. Також система фіксуватиме випадки відмови у в'їзді.

Прикордонники ЄС більше не будуть ставити штампи в паспорти про в'їзд і виїзд з Шенгенської зони. Ця інформація буде зберігатись у системі автоматично.

Для спрощення збору біометричних даних на пропускних пунктах на кордонах планується встановити термінали самообслуговування. Також буде доступний новий онлайн-сервіс у системі EES, що замінить Шенгенський калькулятор і дозволить подорожуючим дізнатися, скільки невикористаних днів перебування в Шенгенській зоні у них залишилося.

Нагадаємо, що з 2024 року вступають в силу нові правила в'їзду до країн Європейського Союзу, згідно з якими необхідно мати спеціальний дозвіл на подорожі (ETIAS), про що повідомляється на сайті ЄС. Цей дозвіл стосується безвізових мандрівників, які в'їжджають до будь-якої з 30 країн ЄС і дозволяє перебувати в будь-якій з цих країн протягом 90 днів. Дозвіл на подорож буде діяти протягом трьох років або до закінчення терміну дії паспорта, який був використаний в заявці.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua