Що таке інфляція та що вигідно робити при інфляції.

що таке інфляція
що таке інфляція

У світлі не найсприятливішої економічної ситуації в країні, все частіше в пошуковій системі українці шукають інформацію про дефолт, що це означає, чи інфляція і що робити, якщо вона зросте.

Крім того, що таке інфляція, не зайвим буде дізнатися, як цей процес працює, що це в довгостроковій перспективі і що вигідно робити за такої інфляції. Подібний алгоритм дій буде корисним для кожного українця.

Інфляція що це: спрощуємо розуміння складного процесу

Перш ніж писати план «інфляція, що робити», варто вивчити теорію. Інфляція — це процес сталого зростання загального рівня цін на товари та послуги в економіці. Тобто це закономірний та апріорі нейтральний процес. Він виникає неминуче і залишати його поза увагою не можна. Якщо говорити ще простіше, це період, коли ціни зростають, купівельна спроможність грошей падає, тобто на ту ж суму можна купити менше товарів та послуг, ніж раніше. При цьому якщо говорити про те, на що впливає подібний процес, то зарплати залишаються ті ж, громадяни працюють також важко, а дозволити собі купити можуть менше.

чому відбувається інфляція

З інфляцією, якщо дивитись на прикладі з Україною, пов'язаний ще один процес. Йдеться про індексацію. Це своєрідна компенсація цієї різниці між новими цінами та старою зарплатою. Індексацією займаються державні органи, але також у цей процес залучені роботодавці.

Розглядаючи теорію, варто згадати і види інфляції:

  1. Гнучка. Зазвичай вважається нормальним і навіть корисним для економіки, стимулюючи споживання та інвестиції.

  2. Галопуюча. Значне зростання цін.

  3. Гіпер. Дуже високе зростання цін.

Тобто стратегія, що вигідно робити при інфляції, насамперед залежить від типу цієї інфляції. Різні види відповідно є різними умовами, стратегіями, що робити під час інфляції.

Що робити за інфляції?

Розібравшись у видах інфляції, одразу варто обумовити причини такого процесу. Існує так звана інфляція попиту. Вона відбувається, коли попит умовно більший за пропозиції. Наприклад, якщо населення досить високі доходи чи держава навпаки витрачає багато. Така інфляція трапляється часто.

що робити з інфляцією

Існує й інфляція витрат. Вона відбувається закономірно, якщо виробництво збільшує свої витрати. Трапляється це також із низки причин, наприклад, якщо зросла вартість сировини або елементарно підняли ціни на електрику.

Розглядаючи всі види інфляції, слід згадати і про монетарну. Вона відбувається, коли в економіку випускається дуже багато грошей. Цей вид інфляції може відповісти на це дитяче питання «чому держава просто не може надрукувати собі багато грошей».

Кожна з цих причин або їхня сукупність може вплинути на економіку країни. Насамперед йдеться про зниження купівельної спроможності. При інфляції гроші втрачають свою вартість, і люди можуть купити менше товарів та послуг на ту саму суму. Якщо говорити простіше, то середня людина працює багато, а дозволити собі може мало. До того ж висока та непередбачувана інфляція ускладнює економічне планування для бізнесу та споживачів. Інвестиції та заощадження стають менш привабливими. Вся система, яка й так досить тендітна, розвалюється дуже швидко.

Майже одночасно інфляція зменшує реальну вартість заощаджень, що може знизити стимули для накопичення та інвестування. Втрачається сама суть привабливості інвестування.

що стається через інфляцію

Якщо говорити про пересічного громадянина, то йому загрожує:

  1. Зменшення фактичних доходів. Якщо зарплати та доходи не зростають так само швидко, як ціни, то доходи населення падають. Рано чи пізно це спричинить зменшення рівня життя.

  2. Інфляція може перерозподіляти багатство між позичальниками та кредиторами. Позичальники виграють, оскільки сплачують свої борги знеціненими грошима, а кредитори втрачають.

  3. Центральні банки можуть підвищити відсоткові ставки, щоб контролювати інфляцію, що може уповільнити економічне зростання.

Також за високої інфляції люди можуть віддавати перевагу інвестувати в реальні активи, як нерухомість або золото, щоб зберегти вартість своїх грошей.

Боротьба з цим процесом

Щоб знизити інфляцію, державі просто необхідно вживати цілої низки заходів. Паралельно центральні банки можуть збільшувати відсоткові ставки та скорочувати грошову масу, щоб знизити інфляцію. Уряд може зменшувати державні витрати та збільшувати податки, щоб скоротити попит в економіці. Для громадян цей процес не буде особливо приємним.

як використати інфляцію на користь

Серед тимчасових та вимушених заходів може стати контроль над цінами та зарплатами. Як варіант можуть бути використані заходи щодо зміцнення національної валюти можуть допомогти знизити інфляцію, особливо у країнах з високою залежністю від імпорту.

Коли інфляція на руку

У цілому нині, інфляція є показником економіки країни і він впливає на економіку країни життя всіх її громадян. Невелика інфляція навіть корисна, адже вона стимулює купівлю товарів і навіть підвищує вклади, але висока інфляція призводить до негативних наслідків як зниження купівельної спроможності, економічна непередбачуваність та ерозія заощаджень.

Виправити ситуацію теж не так просто, як може здатися на перший погляд. Адже в цьому випадку потрібно робити різні дії, залучаючи не лише державні структури. Це складно та досить довго. Що стосується плану дій, то при інфляції важливо робити дії, які допоможуть зберегти або навіть збільшити фінансові ресурси, незважаючи на знецінення грошей.

переваги інфляції

Можливі варіанти:

  1. Інвестування у реальні активи. Нерухомість зазвичай зберігає свою вартість і навіть може дорожчати за умов інфляції. Золото та дорогоцінні метали: ці активи часто розглядаються як захист від інфляції, оскільки їхня вартість має тенденцію зростати разом із цінами. Гарні й інвестиції у сировинні товари, такі як нафта, сільськогосподарська продукція та метали, можуть захистити від інфляції.

  2. Інвестування в акції. Акції компаній: компанії, які можуть підвищувати ціни на свою продукцію разом з інфляцією (наприклад, споживчі товари та послуги) можуть бути хорошими інвестиціями. Дивідендні акції: акції компаній, що виплачують стабільні та дивіденди, що ростуть, можуть забезпечити дохід, який може компенсувати інфляцію.

  3. Захист заощаджень. Інфляційно-захищені цінні папери: наприклад, у США це цінні папери із захистом від інфляції (TIPS). Такі інструменти забезпечують захист основної суми інфляції. Депозити у валюті: заощадження в іноземній валюті можуть захистити від знецінення національної валюти.

Стандартним та перевіреним варіантом можна вважати інвестування у бізнес та підприємництво. Володіння бізнесом, який може адаптуватися до змін економіки та передавати зростання витрат споживачам, може бути гарною стратегією. Звісно, ​​вона пов'язана з великим ризиком, що з інфляції неминуче. Як варіант можна розглянути інвестування в успішні франшизи, які можуть регулювати ціни на свої товари та послуги. Такий варіант із великою ймовірністю може забезпечити стабільний дохід.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua