Що таке іпотека і для чого вона потрібна.

Що таке іпотека і для чого вона потрібна
Що таке іпотека і для чого вона потрібна

Іпотека давно стала зрозумілим кредитним зобов'язанням. Це зручний інструмент, який точно знадобиться багатьом українцям. В цілому, іпотека це що потрібно, це можливість купити нерухомість і вже жити в ній. Тому, іпотека що треба знати, це покупка нерухомості і виплата за неї потім.

Отже, іпотека що потрібно знати: це довгострокові зобов'язання, які дозволяють отримати житло відразу. Виходячи з цього вже зрозуміло, для чого потрібна іпотека. 

Іпотека що означає? 

Розбираючись у темі, іпотека що таке, варто відразу сказати, що це кредит, просто іншого типу. Тому іпотека що це: це кредит, але тільки на нерухомість. Про неї потрібно знати, що це ще й популярний вид кредиту. Крім того, що це, важливо розуміти, і як іпотека працює. 

іпотека що для цього потрібно

Іпотека потрібна тим, хто не може самостійно і відразу купити собі будинок або квартиру. Даний вид кредиту призначений для покупки нерухомості з використанням позикових коштів, що надаються банком або іншим фінансовим закладом. Зазвичай в якості позики використовують той вид нерухомості, на яку і взяли кредит. У той час як іпотека стала доступним інструментом для багатьох, важливо розуміти, що це таке, як воно  працює і для чого воно  може бути корисним. 

Іпотека це ще й довгостроковий кредит. Його видає банк або інша організація (фінансова). Це означає, що позичальник бере гроші у банку, купує на них нерухомість (частіше за все це квартира або будинок), а куплена нерухомість знаходиться в заставі у банку до тих пір, поки позичальник повністю не виплатить суму кредиту з відсотками.

Стандартні умови щодо іпотеки: 

  1. Іпотека завжди є довгостроковим зобов'язанням. Зазвичай іпотека розрахована на 10-30 років. 

  2. Відсоток по іпотеці може бути фіксованим або змінним, в залежності від умов договору з банком.

  3. Зазвичай заставою є саме та нерухомість, на яку взяли іпотеку. 

іпотека що треба знати

Додаткові умови іпотеки також можуть бути, що важливо. Якщо ж говорити про механізм іпотеки, то він досить простий. Після того, як позичальник вибирає нерухомість, він звертається в банк з заявкою на отримання іпотечного кредиту. Банк не шукає таку нерухомість, а скоріше є посередником. Далі банк оцінює платоспроможність позичальника, аналізує його кредитну історію і приймає рішення про надання кредиту. На цьому етапі клієнт проходить великі перевірки і може отримати відмову. В цьому випадку важлива кредитна історія, над якою клієнт банку працював останні роки. 

Якщо заявка схвалена, банк надає гроші для покупки нерухомості, яка стає заставою до повної виплати іпотеки.

Як можна оформити іпотеку? 

іпотека що потрібно знати

В цілому, іпотека є відносно стандартним кредитом. Алгоритм її оформлення також простий і зрозумілий: 

  1. Позичальник вибирає житло, яке збирається купити.

  2. Перед видачею кредиту банк проводить оцінку нерухомості, щоб переконатися в її ринковій вартості.

  3. Позичальник надає банку документи, що підтверджують його дохід, а також іншу необхідну інформацію.

  4. Банк перевіряє кредитну історію і фінансовий стан позичальника і виносить рішення.

  5. Якщо заявка схвалена, між позичальником і банком укладається кредитний договір.

  6. Банк перераховує гроші продавцеві, і нерухомість оформляється у власність позичальника з обтяженням (заставою) на користь банку.

Вже після цього починається процес погашення кредиту. Позичальник протягом установленого терміни виплачує щомісячні платежі, які включають як суму основного боргу, так і відсотки.

Кому і для чого потрібна іпотека? 

Іпотека є важливим інструментом, який допомагає людям придбати житло, коли у них немає повної суми для покупки нерухомості. Завдяки іпотечному кредитуванню багато сімей можуть вирішити житлове питання, не чекаючи накопичення необхідної суми.

іпотека що означає

У іпотеки є свої переваги і недоліки. Як мінімум, це доступність житла вже тут і зараз. Іпотека дозволяє купити житло навіть при відсутності великих заощаджень.

Також виплати по іпотеці зазвичай однакові і максимально логічні стосовно заробітків клієнта. Позичальник не змушений витрачати всі свої заощадження на покупку нерухомості, а може розподілити виплати на тривалий термін.

Через іпотеку можна почати свій бізнес. Йдеться про те, що куплену нерухомість можна здавати в оренду і вже отримувати деякі доходи. В any випадку вклад в нерухомість дозволяє захиститися від інфляції. Адже інфляція діє на гроші, а не на нерухомість. Проте, і цей варіант не найпростійший і доступний. 

Різновид іпотеки 

Є стандартні умови по іпотеці. Усі вони впливають на те, скільки і як довго потрібно буде платити по відсотках. Найстандартніша і класична іпотека  не тільки найпопулярніша, але й найвигідніша. Платежі по кредиту зазвичай рівномірно розподілені на весь термін. Тобто клієнт платить понемногу, але більше 10 років. 

Є окремий вид іпотеки, яка доступна не завжди і не скрізь. Йдеться про іпотеку під час військових конфліктів. Цей вид іпотеки надається військовослужбовцям, які беруть участь у державній програмі. Держава допомагає з первинним внеском, що робить цей варіант особливо вигідним для людей, які проходять службу у збройних силах. В Україні також є напрацювання, як ця іпотека буде функціонувати в майбутньому. Поки офіційно її отримати не можна. 

іпотека що таке

Є такий вид як соціальна іпотека. Призначена для громадян, які потребують покращення житлових умов, але не мають можливості взяти стандартну іпотеку. Найчастіше такі кредити надаються на пільгових умовах для багатодітних сімей, молодих спеціалістів та інших категорій громадян.

Окремо потрібно згадати про рефінансування іпотеки. Цей вид іпотечного кредиту дозволяє позичальнику змінити умови вже взятого кредиту, перевівши його на більш вигідні умови. Наприклад, якщо відсоткові ставки знизилися, позичальник може рефінансувати свій борг і зменшити щомісячні платежі. Зазвичай це потрібно тим, кому складно платити щомісячні платежі. Система працює просто, один кредит перекриває інший. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua