Що таке ліквідність і пул ліквідності в криптовалюті.

що таке ліквідність в крипті
що таке ліквідність в крипті

Криптовалюта не перший рік відкриває чимало можливостей для заробітку. Разом з цим крипти мають багато своїх особливостей, а тому, щоб заробляти достатньо, необхідно продумати свою стратегію і розібратися в різних термінах інвестування.

Спочатку варто розібратися, що таке ліквідність у крипті, а вже потім токен, pool що це. Всі ці поняття складаються в одне, як заробити в крипті і зробити цей заробіток незмінним. До того ж нюанси, що таке ліквідність у криптовалюті, варто дізнатись кожному новачкові.

Що таке ліквідність криптовалюти: говоримо просто про складне

Насамперед варто розібратися, що таке ліквідність на біржі, перш ніж взагалі почати заробляти на крипті. Ліквідність у криптовалюті — це здатність активу (наприклад, біткойна чи ефіріуму) бути швидко проданим чи купленим на ринку без значного впливу на його ціну. За своєю суттю, що це у крипті, теж саме у реальному житті (ліквідність продукту чи товару). Тому буде простіше зрозуміти, що таке ліквідність токена.

що таке ліквідність

Розбираємо ліквідність простими словами:

  1. Наприклад, є певна криптовалюта на продаж. У цьому випадку навіть не має значення про яку валюту зараз йдеться.

  2. Якщо на ринку багато покупців, готових відразу купити цю конкретну криптовалюту за поточною ціною, це означає, що криптовалюта має високу ліквідність. Тобто зараз вона на ринку досить значуща і тому за неї умовно можна отримати більше.

  3. Висока ліквідність робить процес купівлі та продажу швидким та легким, без різкої зміни ціни.

Тобто, розбираючись, що таке пул ліквідності в криптовалюті, як і ліквідність загалом, потрібно ще трохи розібратися в подальшому процесі. У ліквідності, яка також часто змінюється, є різні аспекти. Наприклад, швидкість угоди. Йдеться про можливість швидко купити чи продати криптовалюту. Це безперечна перевага, яку оцінять ті, хто часто продає та купує валюту.

Ліквідність впливає і стабільність ціни. Висока ліквідність запобігає значним коливанням ціни при угодах. Наприклад, якщо йде продаж великої кількості криптовалют на ліквідному ринку, ціна не впаде сильно через ордера. Назвати це повноцінною гарантією теж не можна, але в цьому мінімальному падінні ціни є переваги.

як працює ліквідність в криптовалюті

Кілька слів слід сказати і про обсяг торгів. Високий обсяг торгів на біржі свідчить про високу ліквідність, адже багато учасників ринку активно купують і продають криптовалюту.

Важливість ліквідності криптовалюти

Щоб розібратися у ліквідності, варто розглянути кілька прикладів. Наприклад, висока ліквідність певної валюти (популярний біткоін). На великих біржах щодня відбувається величезна кількість угод, і завжди є покупці та продавці. Якщо ж мова про біткоїн, то його можна швидко продати або купити без істотної зміни його ціни. Біткоїн у цьому випадку не просто приклад, а криптовалюта, яка найчастіше останніми роками буває ліквідною.

Йому на противагу можна взяти валюту, яка не така і популярна (альткоін). На ринку може бути мало покупців та продавців. Вони просто не зацікавлені у купівлі саме цієї валюти. Тому продати велику кількість такої криптовалюти непросто. Зазвичай у таких випадках доведеться знижувати ціну, щоби взагалі знайти покупців.

як зрозуміти ліквідність крипти

Виходячи з цього простого прикладу, можна зрозуміти, наскільки важливою є взагалі тема ліквідності. До того ж ліквідність є якоюсь гарантією:

  1. Найменших ризиків. Висока ліквідність знижує ризик, пов'язаний із неможливістю швидко вийти з позиції без значних втрат.

  2. Простота торгівлі.

  3. Привабливість для інвесторів. Висока ліквідність приваблює більше учасників ринку, включаючи великих інвесторів та інституційних гравців.

Якщо ще простіше, ліквідність на криптовалютному ринку означає, наскільки легко та швидко можна купити чи продати актив без суттєвого впливу на його ціну. Це унікальний і дуже зручний механізм, який точно сподобається новачкам, які тільки розуміються на особливостях ринку.

Пару слів про пул ліквідності

Розглядаючи ліквідність, варто поговорити про пул. Отже, пул ліквідності в криптовалюті — це своєрідний контракт, в який користувачі вносять свої токени для створення резервів, які використовуються для полегшення торгівлі децентралізованих біржах (DEX).

Сам по собі пул ліквідності не виглядає так складно, як здається на перший погляд. Досить простою аналогією може стати обмінник валют. Клієнт йде в обмінник (класичний), який повинен мати певний запас валюти. Інакше не буде чого міняти. Такий резерв є неймовірно важливим для роботи обмінника. У криптовалюті пул ліквідності працює аналогічно, але автоматично без посередників. Його можна уявляти як деякий резерв.

що таке пул ліквідності

Втім, насправді ситуація трохи складніша. Є так звані вкладники. Вони ж забезпечують надійність ліквідності. Це люди або компанії, які вносять свої криптовалюти до пулу ліквідності, надаючи торгові пари (наприклад, ETH та DAI). Натомість за це вони отримують винагороди у вигляді комісії за транзакції, що відбуваються з використанням їхньої ліквідності.

Є у зв'язку й торговці. Це теж люди, які хочуть обміняти одну криптовалюту на іншу і використовують пул ліквідності. Вони можуть миттєво обмінювати токени за поточним курсом, встановленим пулом.

У розумінні такого пулу також є автоматизовані маркетмейкери. Це контракт, який керує пулом ліквідності, автоматично визначає курс обміну токенів на основі балансу токенів у пулі та алгоритму (наприклад, Constant Product Market Maker).

переваги пула ліквідності

Переваги такого поняття:

  1. Відсутність потреби у посередниках чи централізованих біржах.

  2. Доступність. Легкий доступ для користувачів до торгівлі та обміну криптовалютами.

У цьому понятті є система винагороди. Це можливість отримання пасивного доходу постачальників ліквідності.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua