Деяким українцям замінять пенсії на соцдопомогу: який розмір виплат.

Два гроші на кишеню
Два гроші на кишеню

Згідно з інформацією, опублікованою на урядовому порталі, в Україні було визначено, що деякі пенсіонери мають можливість отримати соціальну допомогу замість пенсії.

Багато українців цікавить, кому саме доступна ця соціальна допомога. Досягнути пенсійного віку в Україні можна вже на 60, 63 або 65 роках, залежно від страхового стажу. У 2024 році цей стаж може варіюватися від 15 до 31 року.

Якщо стаж людини менше 15 років, то вона отримуватиме соціальну допомогу замість пенсії у 65 років. Розмір цієї допомоги встановлюється на основі двох показників: різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним доходом сім'ї на одну особу за останні півроку. Проте максимальна сума такої виплати не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Щоб отримати соціальну допомогу, пенсіонерам потрібно звернутися до органів соціального захисту за місцем прописки або проживання і подати заяву та необхідні документи, такі як паспорт, реєстрація у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, довідка з Пенсійного фонду України про страховий стаж і декларація про доходи та майновий стан.

Варто пам'ятати, що розмір соціальної допомоги переглядається кожні шість місяців залежно від змін у майновому стані та середньомісячному доході. Тому пенсіонерам потрібно вносити відповідні зміни до своїх документів.

Окрім того, Пенсійний фонд України пояснив, що період навчання не зараховується до страхового стажу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua