Демограф пояснила шкоду тривалої декретної відпустки в Україні.

Вплив тривалої декретної відпустки на демографію
Вплив тривалої декретної відпустки на демографію

Не потрібно підвищувати народжуваність, але треба створити умови для поєднання кар'єри і сім'ї

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова заявила, що в Україні не потрібно підвищувати народжуваність, але необхідно створити умови, щоб жінки могли поєднувати кар'єру і сім'ю. Вона вважає, що це сприятиме заробітку жінок та демографії країни.

Елла Лібанова посилається на дослідження Клаудії Гольдін, яка довела, що для заробітку жінок важливіше не гендерні квоти, а гнучкий графік роботи та можливість догляду за дітьми. З цього приводу, експертка рекомендує українському уряду розвивати систему дошкільних дитячих закладів, зокрема для однорічних дітей.

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН не підтримує ідею, що мамам до трьох років варто сидіти вдома, оскільки це може негативно вплинути на їх професійне майбутнє. Вона наголошує, що такий підхід може призвести до зменшення бажання пар засновувати більше однієї дитини.

Залучення мігрантів та прогноз чисельності населення України

Елла Лібанова раніше заявила про необхідність залучення 300 тис. мігрантів щорічно, щоб зберегти населення України на рівні 30 мільйонів. Також вона прогнозує, що у 2033 році чисельність населення буде коливатися від 26 до 35 мільйонів. Директорка Інституту також вважає, що після війни в Україні буде великий попит на будівельників, яких доведеться запрошувати з-за кордону.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua