До 3500 злотих на родину: українці у Польщі можуть оформити нову допомогу.

Польська валюта та українці на фоні
Польська валюта та українці на фоні

У Польщі розпочався прийом заявок на участь у двох програмах підтримки українців зі статусом PESEL UKR, які проживають у центрах колективного розміщення. Програми називаються Wspólnie do niezależności та реалізуються у різних воєводствах країни, повідомляє yavp.pl.

Програма Польського Червоного Хреста (PCK)

Ця програма діє у дев'яти воєводствах Польщі, включаючи Нижньосилезьке, Куявсько-Поморське, Люблінське, Лодське, Мазовецьке, Опольське, Підкарпатське, Поморське та Свентокшиське. У рамках цієї програми громадяни України, які проживають у центрах колективного розміщення, можуть отримати фінансову допомогу для покриття витрат на переїзд, оренду житла, купівлю меблів або обладнання, а також допомогу у вирішенні формальних питань, пов'язаних з орендою. Програма також передбачає виплати на період до шести місяців.

Програма Фундації Польського центру міжнародної допомоги (PCPM)

Ця програма реалізується у семи воєводствах: Сілезькому, Малопольському, Вармінсько-Мазурському, Підляському, Великопольському, Західно-Поморському та Любуському. Як і в першій програмі, українці отримають допомогу для покриття витрат на оренду житла, переїзд та інші пов'язані з цим витрати. Також програма передбачає підтримку в інтеграції, включаючи курси польської мови, професійні курси, допомогу з влаштування дітей до шкіл та дитсадків, а також доступ до медичних послуг.

Умови фінансування

Максимальний розмір виплат на покриття оренди житла залежить від кількості членів сім'ї та становить:

  • Кімната для 1 особи - до 1 000 злотих,
  • Квартира/будинок для 1-2 осіб - до 2 200 злотих,
  • Квартира/будинок для 3-4 осіб - до 2 800 злотих,
  • Квартира/будинок для 5 осіб та більше - до 3 500 злотих.

Фінансування розподіляється на шість місяців, починаючи з покриття 100% вартості у першому місяці і зменшуючи суму до 30% у шостому місяці.

Реєстрація у програмах

Для участі у програмі Польського Червоного Хреста можна заповнити заявку онлайн або завантажити анкету для подання поштою. Для участі в програмі PCPM також доступна онлайн реєстрація. Деталі та заявки на участь у програмах можна знайти на офіційних сайтах відповідних організацій.

Нагадаємо, з жовтня 2024 року українські родини з дітьми, які були змушені переїхати до Польщі після початку повномасштабного вторгнення, зможуть отримати додаткову фінансову підтримку. Ця нова програма допомоги має на меті полегшити адаптацію та забезпечити більш стабільне життя українських біженців в Польщі. Однак, щоб скористатися цими можливостями, необхідно відповідати певним критеріям.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua