«До зниження мобілізаційного віку з 25 років закликають партнери України» – Федір Веніславський.

Партнери України підтримують зниження мобілізаційного віку
Партнери України підтримують зниження мобілізаційного віку

Мобілізаційний вік нижче 25 років не розглядається

Зараз влада України не розглядає питання про зниження мобілізаційного віку до 25 років. Про це повідомив Федір Веніславський, який є членом Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, під час пресконференції в Українському медіацентрі. За його словами, наразі немає жодних ініціатив щодо зменшення призовного віку. Однак міжнародні партнери України час від часу піднімають це питання, вважаючи, що вік 18-25 років є найбільш ефективним для служби в армії.

Жодних ініціатив стосовно зменшення призовного віку нижче 25 років наразі немає. - Федір Веніславський.

За словами Веніславського, військова мобілізація в Україні відповідає потребам військового керівництва. Основною метою закону про посилення мобілізації є визначення кількості громадян, яких можна мобілізувати, а також осіб, які перебувають в Україні і за кордоном, і мають право на відстрочку.

Веніславський також зазначив, що система Резерв+ ТЦК значно спростила процес оповіщення військовозобов'язаних. Однак, з міркувань безпеки на фронті і зростання збройних сил супротивника, демобілізацію наразі не буде проводитися.

Якщо ми говоримо про боротьбу за власне існування, нам потрібне рішення про зменшення віку для участі у бойових діях. - Федір Веніславський.

Також Федір Веніславський підкреслив, що демобілізація військових не здійснюється перед закінченням воєнних дій, оскільки ситуація на фронті залишається складною, і країна-агресор намагається збільшити свої збройні сили. Верховна Рада надала доручення Кабінету Міністрів розглянути можливість зниження віку для служби в армії.

Раніше президент України Володимир Зеленський підписав закон, за яким вік призову було знижено до 25 років. Проте Міністерство оборони не підтримало законопроєкт, який давав право на відстрочку від мобілізації для чоловіків до 25 років, хто був визнаний обмежено придатними. Існують випадки залучення до армії осіб, які ще не досягли 25 років, і це викликає бурхливу реакцію громадськості.

Діагноз "обмежено придатний" був скасований, і тепер є лише категорії "придатний" і "непридатний" для військової служби під час воєнного стану.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua