Економіку РФ тримає на плаву лише війна в Україні - ЗМІ.

Війна в Україні утримує російську економіку
Війна в Україні утримує російську економіку

Економісти журналу Business Insider заявляють, що Втручання в Україну єдине, що не дозволяє Росії зануритися в рецесію.

Згідно з економістом Джей Загорським, значний військовий бюджет Росії підтримує її слабкую економіку. Але це лише тимчасове рішення для зростаючих економічних проблем Росії, таких як інфляція, валютні проблеми і проблеми в бюджеті.

Російська економіка зараз підтримується великими державними витратами, тому немає зниження у будь-якому секторі економіки, де російський уряд закуповує товари. Тому, якщо не було б війни, наступила б рецесія, - сказав Загорський.

Економіст Юрій Городниченко зазначає, що тривалість спаду в російській економіці невідома поки триває війна. Наступного року РФ виділить рекордні 13,2 трильйона рублів на оборонний бюджет, що сприятиме стимулюванню її економіки. Проте такі значні витрати не можуть тривати безкінечно, зауважує Городниченко.

Завдяки державним грошам вони можуть підтримувати економіку, але настане час, коли уряд закінчиться гроші, і почнеться рецесія, - додає він.

Загорський вважає, що одна з найбільших проблем - це інфляція. За даними офіційної статистичної служби Росії, у серпні споживчі ціни зросли на 9% порівняно з попереднім роком.

Загорський стверджує, що інфляція може бути ще вищою, посилаючись на досвід Радянського Союзу, який занижував показники інфляції під час холодної війни.

Городниченко стверджує, що російська економіка також страждає від валютних проблем через обмежений доступ Росії до долара через західні санкції. Це обмежує можливості Москви у торгівлі, особливо нафтопродуктами, які становлять значну частину її доходів.

Росія звертається до альтернативних валют, таких як китайський юань, але китайські компанії все менше наважуються бізнесувати з Росією, боючись подвійних санкцій США та інших західних країн.

Джерело: УНІАН


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua