Економіст пояснив, як підвищення податків вдарить по ринку праці.

Послабленнявстановлення податків може врізатися в розвиток ринку праці
Послабленнявстановлення податків може врізатися в розвиток ринку праці

Збільшення податків призведе до зростання тіньових зарплат в Україні - Андрій Длігач

Генеральний директор Advanter Group, Андрій Длігач, повідомив про те, що збільшення податків та військового збору в Україні спричинить значне зростання тіньових зарплат. За його словами, до цього зростання призведе особливо підвищення податків.

За даними Длігача, попри те, що раніше близько 35% зарплат перебували у тіньовому секторі, після підвищення податків ця кількість збільшиться на 30% і становитиме 45% від загальної кількості зарплат.

Длігач також наголосив на тому, що підприємці вже довгий час скаржаться на непередбачуваність державної політики, яка стала другою за значимістю проблемою після війни. Вони зазначають, що раптове підвищення податків веде до руйнування їх бізнес-моделей та змушує переосмислювати свою діяльність в Україні.

Економіст підкреслив, що підвищення податків на працю та персональні доходи робить бізнес неефективним, тому підприємці змушені переводити частину своїх працівників у тінь, щоб порятунок своєї справи. З його думки, це спричинить втрату доходів держави на суму близько 40 мільярдів гривень до бюджету на наступний рік.

10 жовтня Верховна Рада проголосувала за підвищення податків, яке вже вплине на жовтневі зарплати українців. У бюджетній сфері, де заробітна плата нараховується офіційно, вона зменшиться на 3,5% через підвищення військового збору з 1,5% до 5%.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua