Експерт назвав ключові перешкоди при встановленні енергоефективного обладнання в Україні.

Ключові перешкоди встановлення енергоефективного обладнання
Ключові перешкоди встановлення енергоефективного обладнання

Можливості інвесторів перевищують попит з боку громад

Олексій Корчміт, голова Української асоціації енергосервісних компаній, заявив, що інвестори мають більше можливостей, ніж попит з боку громад, коли йдеться про встановлення сонячних електростанцій. Він про це сказав в інтерв'ю Укрінформу, коментуючи реалізацію Проєкту ПРООН "Усунення бар'єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО".

"Скажу одну дуже важливу тезу: станом на сьогодні можливості інвесторів перевищують попит із боку громад. Інвестори пишуть нам: дайте ще об'єкти, а нам нема що запропонувати", - відзначив Корчміт.

Згідно з експертом, головною перешкодою для масштабування є відсутність свідомої енергоефективної поведінки.

"Станом на сьогодні у нас в розробці проєктів і з утеплення дитячих садків і шкіл, і по сонячних електростанціях на лікарні та водоканали - 507. А укладених договорів - 35. Про що це свідчить? Про те, що більшість відмовляються на рівні "не хочу", "не можу" і ще багато причин, чому цього робити не треба. І це позиція не інвестора, а переважно саме заявника в особі бюджетних розпорядників і одержувачів бюджетних коштів!" - зауважив Корчміт.

Експерт вважає, що ситуація може змінитися після доручення Президента уряду встановити спрощені умови для встановлення сонячних панелей та акумуляторів для громадян. Планується, що кожна школа та лікарня мають мати сонячні панелі та системи зберігання енергії.

"Цілком можливо. Але в школах - це неоправдані проєкти, бо сонячні електростанції генеруватимуть енергію і в момент, коли там нікого немає, тобто економічної логіки бракує, щоб інвестори туди йшли. А от у лікарні, де споживання цілодобове і цілорічне, вони підуть", - розповів Корчміт.

Однак, Корчміт підкреслив, що держава має надати сигнал населенню та керівникам об'єктів державної та комунальної власності, що гра в енергоефективність і зелену трансформацію закінчилася, і це не просто право, а обов'язок, навіть борг перед нацією - кожен повинен внести свій внесок!


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua