Експерт пояснив, чому аудит критичних підприємств та бронювання мають проводитися одночасно.

Експерт пояснює переваги одночасного аудиту критичних підприємств і бронювання
Експерт пояснює переваги одночасного аудиту критичних підприємств і бронювання

Українська будівельна галузь зазнає недостачу працівників, що може негативно вплинути на економіку та оборону країни. Зупинка процесу бронювання може ще більше загострити цю проблему, тому потрібно рестартувати механізм захисту критично важливих працівників. Про це заявив голова Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій.

Ви думаєте, що держава надасть кошти, і будівельні комбінати виконають замовлення на оборонні споруди. Але це не так. Наразі на будівельних комбінатах середній чисельність працівників складає 45 осіб, у той час як раніше було від 245 до 275 осіб, включаючи жінок і пенсіонерів. І якщо цим 45 працівникам будуть доручені замовлення на 3 тисячі "зубів дракона", вони фізично не зможуть впоратись! Вже зараз відчувається нестача робітників для виконання оборонних замовлень

Салій підкреслив, що аудит підприємств, які є стратегічно важливими, можливий без зупинки процесу бронювання. Це допоможе уникнути масштабної кризи в економіці та обороні. Наразі Україна активно розвивається в галузі цифровізації, тому можна створити реєстр критичних підприємств на зразок системи "Резерв+".

Салій закликав уряд цифровізувати процеси, повідомляти офіційно керівникам та власникам підприємств про статус їхніх компаній, щоб вони не брали ризику як у казино. Процес бронювання має бути зрозумілим для керівників на протязі року. Тоді компанії будуть вважатись критичними, не залежно від рішень окремих чиновників або адміністрації. Тоді держава стане партнером бізнесу, а бізнес буде знати, як стати партнером держави.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua