Експерт пояснив, кого найбільше зачепить дефіцит електроенергії взимку.

Група людей без світла взимку
Група людей без світла взимку

Українські енергетики планують підготувати 14-15 ГВт генеруючої потужності до початку грудня 2024 року, з урахуванням відновленої генерації. Проте, це не зможе повністю покрити дефіцит у розмірі близько 4 ГВт, який неможливо компенсувати за допомогою імпорту.

Про це повідомив Святослав Павлюк, виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ), під час дискусії "Зберігаючи світло: битва за українську електромережу", організованої Wilson Center.

"Це загалом становить до 20% виробітку. Це насправді оптимістична картина. Я б сказав, що це оптимістична картина", - сказав Павлюк.

За словами Павлюка, українська енергосистема у 2023 році мала 18 ГВт доступної потужності, але після серії ворожих атак на енергетичну інфраструктуру, робоча потужність скоротилася до 10 ГВт до липня 2024 року.

Зараз, зауважив експерт, основну генеруючу потужність в українській енергосистемі складають три атомні електростанції загальною встановленою потужністю до 8 ГВт. Проте, деякі енергоблоки не можуть функціонувати на повну потужність через несправність обладнання. Також близько 50% потужностей гідроелектростанцій, які раніше мали загальну потужність до 6 ГВт, пошкоджено. Крім того, доступна потужність теплових електростанцій і когенерації становить 5,5 ГВт на серпень.

У галузі відновлюваних джерел енергії, Україна втратила 80% потужностей вітрових станцій і 20% потужностей сонячних електростанцій на окупованих територіях.

За прогнозами Павлюка, взимку основне навантаження з відключення електроенергії буде падати на населення, оскільки неможливо відключити сектор оборони, підприємства централізованого тепло- і водопостачання та об'єкти критичної соціальної інфраструктури.

Джерело: Інтерфакс-Україна


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua