Експерт пояснив, скільки втратить Росія від газового розриву з ЄС.

Втрата Росією потенційних прибутків від газового розриву з ЄС
Втрата Росією потенційних прибутків від газового розриву з ЄС

Готовність Європейського Союзу обійтися без російського газу є вигідною для України

Експерт нафтогазового ринку Михайло Крутихін стверджує, що припинення постачання російського газу до Європейського Союзу є вигідним для України, оскільки це негативно вплинуло б на бюджет Росії, який щорічно отримує 6,5 млрд доларів за свій газ, який проходить через Україну.

Український експерт коментував заяву єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон.

"Припинення постачання російського газу в ЄС дуже вигідне для України. Тому що РФ отримувала за газ, який відправлявся до Європи через Україну приблизно 6,5 млрд доларів щорічно. А тепер ці гроші не підуть до російського військового бюджету. І це великий виграш, оскільки Україна при цьому втратить лише 230 млн доларів, отримуваних за транзит. Це набагато менше, ніж зиск від позбавлення Росії таких коштів", - зазначив Крутихін.

Крутихін підкреслив, що Європейський Союз раніше прийняв рішення повністю відмовитись від російського газу до 2027 року. Тому добре, що всі країни-члени ЄС можуть вже цього зими обійтися без російського газу.

"Ті кілька країн, які ще отримують газ, це Угорщина через 'Турецький потік', а також Австрія і Словаччина через Україну. Якщо постачання російського газу цими маршрутами перервуться, вони зможуть купувати газ на європейських торгових майданчиках. Звісно, за дещо вищою ціною через конкуренцію. Але це відповідальність керівництва цих країн", - зазначив Крутихін.

Експерт вважає, що країни мали достатньо часу, щоб забезпечити себе надійними альтернативними маршрутами.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua