Харчова алергія у дітей та дорослих.

Харчова алергія у дітей та дорослих
Харчова алергія у дітей та дорослих

На сьогоднішній день харчова алергія стає все більш поширеною серед дітей і дорослих. Відповідно до досліджень, від 6 до 8% дітей та близько 3% дорослих у світі стикаються з алергією. Харчова алергія може суттєво впливати на якість життя, змушуючи людей обмежувати раціон та відмовляти собі у багатьох смачних стравах. Дуже важливо знати, як вчасно діагностувати алергію, виявити її причини та запобігти негативним наслідкам. У медичній лабораторії ДІЛА ви можете обрати алергологічні дослідження – здати аналіз на алергію, у тому числі і алекс тест – ALEX2, що дозволяє оцінити понад 295 алергенів одночасно.

Що таке харчова алергія?

Харчова алергія — це атипова реакція імунної системи на певні компоненти їжі. У більшості випадків організм сприймає білки певних продуктів як «ворожі» й активує захисні механізми, що призводить до алергічної реакції. Ця реакція може виникати миттєво або через кілька годин після вживання продукту. В Міжнародній класифікації хвороб (МКХ-10) харчова алергія має код T78.1 — «Алергія, спричинена їжею».

Харчова алергія у дорослих може викликати висип у вигляді червоних, сверблячих плям або пухирців, часто на обличчі, руках, грудях або животі, іноді супроводжуватись набряками та подразненням шкіри. Харчова алергія у немовлят зазвичай виникає через незрілість імунної та травної системи, які неправильно реагують на певні білки у їжі.

Причини харчової алергії

До основних причин харчової алергії як у дитини, так і у дорослого належать:

  • Генетична схильність, тобто якщо один із батьків має алергію, ризик для дитини зростає.
  • У дітей ще повністю не сформована імунна система, тому вони частіше страждають на алергію.
  • Харчові добавки, пестициди у продуктах, що можуть спровокувати небажані реакції.
  • Надмірне вживання певних продуктів або занадто раннє або навпаки пізнє введення алергенів у раціон.

Симптоми харчової алергії

Симптоми харчової алергії можуть бути різними за інтенсивністю – від легких до важких. Найпоширенішими з них є:

  • оральний алергічний синдром – поколювання, набряк слизової рота, печіння і свербіння губ, язика, піднебіння при вживанні деяких сирих фруктів, овочів або горіхів за наявності алергії на пилок рослин;
  • кропив’янка, висипи на шкірі;
  • набряк губ, язика чи горла;
  • нудота, блювання, діарея і біль в животі;
  • утруднене дихання;
  • анафілаксія — важка, загрозлива для життя реакція.

Як виглядає алергічна висипка при харчовій алергії? Алергічна висипка при харчовій алергії зазвичай виглядає як червоні плями, кропив’янка (опуклі сверблячі пухирці) або дрібні висипання, які можуть з’являтися на обличчі, шиї, животі, руках чи ногах. Висип при харчовій алергії часто супроводжується свербежем, а іноді — набряками.

Причинами харчової алергії можуть бути абсолютно різні продукти. До прикладу, алергія на солодке зʼявляється через реакцію організму на його певні компоненти, такі як барвники, консерванти або інші добавки.

Види харчової алергії залежать від продуктів, які викликають алергічну реакцію:

  • Алергія на молоко є найбільш поширеним видом алергії у дітей, яка викликана білками коров’ячого молока (казеїн, альбумін).
  • Алергія на яйця, а саме білок курячого яйця, що проявляється і при вживанні перепелиних яєць, бо їх білок має ідентичний до курячого склад
  • Алергія на арахіс і горіхи є однією з найсерйозніших видів алергій, яка може призводити до анафілаксії.
  • Алергія на рибу та морепродукти – алергічна реакція на білок мʼяса риб, молюсків або ракоподібних.
  • Алергія на пшеницю зумовлена реакцією на її білки, а саме глютен.
  • Алергія на шоколад з'являється через реакцію на какао, молоко, горіхи або інші добавки, що є в шоколаді, і проявляється висипом або набряками.
  • Алергія на мед зумовлена реакцією на пилок, який потрапляє в мед, і може викликати висипи, набряки або анафілаксію.
  • Алергія на цитрусові виникає через білки, що в знаходяться в цитрусових, і може спричиняти свербіж, висип або проблеми з травленням.

Кожен тип алергії має свої особливості симптомів і ризики, тому важливо консультуватися з лікарем для діагностики та контролю алергії.

Діагностика харчової алергії

Для точної діагностики необхідно звернутися до лікаря-алерголога. До основних методів діагностики алергії належать:

  • шкірні тести – один з найпоширеніших методів діагностики, при якому на шкірі роблять подряпинки спеціальним інструментом, а потім наносять алерген у певному розведенні і спостерігають за реакцією. Якщо алерген викликає позитивну реакцію (запалення або свербіж), це свідчить про наявність алергії на цей продукт;
  • аналіз крові на специфічні IgE-антитіла. Спочатку роблять тест на загальний імуноглобулін Е, якщо він підвищений, то це свідчить про алергічну реакцію. Тоді, для зʼясування який саме алерген спричиняє посилену реакцію, проводять визначення специфічних імуноглобулінів Е. ДІЛА пропонує цілу панель досліджень з визначення специфічних IgE, які дозволяють дізнатися на що саме виникла алергія – пилок рослин чи кімнатний пил, шерсть тварин чи пірʼя птахів, продукти харчування;
  • елімінаційна дієта – продукти-алергени виключаються з раціону для перевірки.

Профілактика харчової алергії

Запобігти харчовій алергії повністю неможливо, але можна знизити ризик. До основних рекомендацій належать:

  • грудне вигодовування – у дітей, які отримують грудне молоко, менший ризик алергії;
  • вчасне введення алергенів – поступове введення невеликих доз алергенів (за рекомендацією лікаря) може зменшити ймовірність алергії;
  • уникнення надмірного споживання продуктів, які містять багато алергенів;
  • регулярна діагностика допоможе виявити алергію на ранніх стадіях.

Харчова алергія — це справжній виклик сучасного світу, але її можна тримати під контролем, якщо контролювати своє харчування, вчасно звертатися до лікаря та знати її причини.


Читайте також