ЄС готує перший крок у питанні відправлення військових інструкторів до України, - Welt.

Військові інструктори з ЄС прибувають до України
Військові інструктори з ЄС прибувають до України

Європейський Союз планує вперше обговорити питання відправлення військових інструкторів до України. За інформацією німецького видання Welt, це може статися на наступній зустрічі міністрів закордонних справ та оборони ЄС. Крім того, питання також планується обговорити 27 серпня у комітеті з питань політики та безпеки ЄС.

Ініціатива розглядається у відповідь на звернення української влади до головного дипломата Євросоюзу Жозепа Борреля від 31 травня.

Серед країн-членів ЄС вже намітилися розбіжності щодо цього питання. Франція, країни Балтії, Данія та Швеція виступають за відправлення інструкторів, тоді як Австрія, Угорщина, Німеччина, Мальта та Словенія виступають проти, побоюючись можливого загострення конфлікту.

Обговорення цієї теми відбувається на тлі підготовки до продовження мандату Європейської тренувальної місії для українських військових (EUMAM UKR) на два роки. В даний час навчання проводиться виключно на території ЄС, переважно у Німеччині та Польщі. У разі позитивного рішення мандат місії може бути розширено для проведення навчань безпосередньо в Україні.

За даними Welt, основою для дискусій стане конфіденційний документ Європейської служби зовнішніх дій під назвою Стратегічний огляд місії ЄС з тренування в Україні. У ньому, зокрема, йдеться про те, що в ЄС чекають на поповнення Збройних Сил України ще 150 тисячами новобранців та створення десяти нових піхотних бригад у результаті мобілізації.

Варто зазначити, що ідея відправлення західних військових інструкторів до України набула актуальності на початку 2024 року після заяв президента Франції Еммануеля Макрона. Це викликало широку дискусію в європейських країнах щодо можливих ризиків та наслідків такого кроку. Остаточне рішення щодо розширення мандату місії EUMAM UKR та можливого відправлення інструкторів в Україну очікується після серії обговорень на різних рівнях ЄС.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua