ЄС кидає виклик Угорщині: закон "Про захист суверенітету" під загрозою.

Триколор на фоні законопроекту про захист суверенітету
Триколор на фоні законопроекту про захист суверенітету

Угорщина оскаржує вищим судом ЄС свій закон про захист суверенітету

Закон "Про захист суверенітету" Угорщини, який дозволяє державі розслідувати діяльність організацій, фінансовану з-за кордону, оскаржується у вищому суді Європейського Союзу Європейською Комісією, повідомляє Euractiv.

Комісія твердить, що цей закон, прийнятий у грудні 2023 року, порушує такі права, як приватність, свобода слова, свобода зібрань і презумпція невинуватості.

"Закон Угорщини створює національний орган з повноваженнями розслідувати будь-яку діяльність, що фінансується з-за кордону і може вплинути на результати виборів, волевиявлення виборців або підтримує таку діяльність", - цитує Комісію.

Європейська Комісія вважає, що повноваження розслідування цього органу є "дуже широкими" та "інтрузивними", особливо в контексті доступу до інформації.

За розслідуванням можуть постраждати "різні особи і організації, включаючи громадські організації, ЗМІ та журналістів", зазначено в заяві Комісії.

7 лютого Брюссель подав перші офіційні заперечення - офіційно названі "процедурою порушення".

Такі порушення продовжуються у багатьох країнах ЄС, причому Комісія публікує їх великими партіями кожного місяця.

Однак, якщо Комісія вважає, що її занепокоєння не вирішуються, вона може подати скаргу до Суду Європейського Союзу - найвищого суду в ЄС.

Якщо Суд ЄС встановить, що Угорщина порушила законодавство ЄС, можуть бути накладені штрафи. У червні членами Суду ЄС було оштрафовано Угорщину за її ставлення до мігрантів і біженців.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua