ЄС змінює формулу військової підтримки України - ЗМІ.

ЄС змінює формулу військової підтримки України - ЗМІ
ЄС змінює формулу військової підтримки України - ЗМІ
Європейський Союз відмовляється від попередньої системи військової підтримки України через вето Угорщини.

У середу, послів ЄС мають досягти політичної домовленості щодо правил надання Україні допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, отриманих з відсотків від заморожених російських активів, повідомляє RMF FM.

Згідно з проєктом рішення, переважна більшість коштів буде спрямована на програми, що фінансуються з бюджету ЄС, і лише 5% отриманих таким чином грошей поповнять Фонд миру, який раніше фінансував озброєння для України.

Це рішення не потребує одностайності, що означає, що угорське вето буде обійдено, зауважує портал. Нагадаємо, що Угорщина "безсоромно", як сказав один з дипломатів ЄС, блокує восьмий транш Фонду миру вже майже рік. Цей транш використовується для відшкодування коштів країнам ЄС за зброю, яку вони передали Україні. Це спричинило певні фінансові труднощі для деяких країн, на приклад, Польщі, яка очікує виплату близько 2 млрд злотих вже місяцями.

Обходження вето Угорщини є головною перевагою зміни відсоткового співвідношення в фінансуванні.

Різке зменшення коштів для Фонду миру

Рішення про направлення значної більшості (95%) грошей з відсотків від заморожених російських активів на українські програми, що фінансуються з бюджету ЄС, означає різке зменшення коштів, призначених для Фонду миру. Хоча Київ зможе використати частину цієї макрофінансової допомоги, наприклад, для зміцнення своєї оборонної промисловості, система передачі зброї зі складів країн-членів, за яку Брюссель повертає гроші, відходить в минуле. Просто кажучи, в ній не буде достатньо коштів.

До недавнього часу ситуація була протилежною, і 90% грошей з відсотків від заморожених активів російського Центрального банку було спрямовано до Фонду миру. Тоді (можливо, востаннє) з Фонду було видано Україні кошти на придбання зброї - 1,4 млрд євро. Це стало можливим завдяки хитрому ходу, що дозволив обійти вето Будапешта.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua