Євросоюз погодив міграційну реформу: що радикально зміниться.

Міграційна реформа Євросоюзу – глобальні зміни
Міграційна реформа Євросоюзу – глобальні зміни

Європарламент і Рада ЄС узгодили реформу міграційного законодавства

Європарламент та Рада ЄС досягли згоди щодо реформи міграційного законодавства та політики притулку в Євросоюзі. Законопроєкт передбачає зміцнений контроль над нелегальними мігрантами, механізми реагування на кризові ситуації та введення принципу солідарності між державами-членами. Вони можуть або приймати біженців з інших країн ЄС, або сплачувати компенсацію до спеціального фонду.

Угоду прокоментувала речниця Європарламенту Роберта Метсола, яка відзначила її важливість та гуманний підхід до мігрантів, які шукають захисту, та жорстке ставлення до нелегальних мігрантів.

Зміни у політиці надання притулку в Євросоюзі

Законопроєкт також передбачає можливість тимчасового відхилення від стандартної процедури надання притулку в ситуаціях, коли мігранти використовуються третіми країнами або ворожими недержавними суб'єктами для дестабілізації ЄС. Правила перевірки нелегальних мігрантів будуть посилені.

Загальноєвропейська процедура надання притулку

Замість національних процедур надання притулку, буде введена загальноєвропейська процедура, яка пришвидшить її розгляд і скоротить строк до шести місяців. Непідтверджені заяви на притулок будуть відкидатися на зовнішніх кордонах ЄС. Деталі законопроекту ще не відомі.

Критика та підтримка законопроєкту

Правозахисні організації висловили свою критику щодо угоди, стверджуючи, що вона призведе до страждань мігрантів та порушень їхніх прав. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн привітала компроміс і вважала його захистом тих, хто потребує притулку.

Дослідження показали, як міграція впливає на життя європейців

Опитування в Європі показало, що громадяни більшості країн вважають, що міграція погіршила їхнє життя. Країни з великою кількістю шукачів притулку відчувають найбільший вплив. Дослідження також показало, що респонденти переконані у позитивному впливі мігрантів на культурне життя країни, але вважають, що міграція має негативний вплив на робочі місця.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua