Євросоюз запровадить систему EES у Шенгенській зоні: зміняться правила в'їзду.

Об'єкти європейського простору Шенген
Об'єкти європейського простору Шенген

Нова система реєстрації в'їзду та виїзду на кордонах ЄС

10 листопада 2024 року Європейський Союз планує запровадити нову автоматизовану систему реєстрації в'їзду та виїзду (EES) на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Ця система замінить проставлення штампів у паспортах громадян третіх країн і збільшить безпеку кордонів.

EES буде застосовуватися до всіх мандрівників із країн, що не входять до ЄС, незалежно від наявності у них візи для в'їзду до Шенгенської зони. Туристи використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування паспортів. Система буде зберігати інформацію про ім'я, біометричні дані, та дату та місце в'їзду та виїзду кожного мандрівника.

Важливо відзначити, що біометричні дані, включаючи скани обличчя та відбитки пальців, будуть зніматися один раз на три роки та діяти для кількох поїздок протягом цього періоду. Нова система не поширюється на власників посвідки на проживання в країнах ЄС та власників довгострокових віз.

Шенгенська віза / Фото: nbnews.com.ua

EES буде діяти у всіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де залишаться старі процедури. Також система застосовуватиметься у чотирьох країнах, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Головна мета EES - посилити безпеку кордонів та контролювати дотримання дозволених термінів перебування у Шенгенській зоні.

Розробка EES почалася після Brexit і спочатку планувалася до впровадження у 2022 році, але через технічні проблеми та затримки з встановленням необхідного обладнання старт був відкладений.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua