Фейкові британські сайти поширюють дезінформацію про західні компанії в Україні - ЗМІ.

Британські фейкові сайти дезінформують про компанії
Британські фейкові сайти дезінформують про компанії

Фейкові новинні сайти, зареєстровані у Великій Британії та схожі на надійні ЗМІ, поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні. Через імовірну російську пропагандистську операцію місцеві парламентарії закликали змінити закон, щоб змусити новинні сайти, зареєстровані у Великій Британії, розкрити дані про власників, як це відбувається у країнах ЄС.

"Вебсайти фейкових новин, зареєстровані у Великій Британії та схожі на надійні британські ЗМІ, імовірно поширюють дезінформацію про західні компанії, які працюють в Україні", - йдеться у повідомленні.

Хоча сайти londoninsider.co.uk та talk-finance.co.uk зареєстровані у Британії та мають англійську мову, їхні матеріали поширюються в Україні, де британські ЗМІ є авторитетними. Фірма Sarn, яка працює в Україні у сферах енергетики та військової техніки, звернула увагу на ці сайти. Вони містять неправдиві звинувачення в адресу компанії, такі як торгівля зброєю, судове шахрайство та розтрата. Здається, що контент на цих сайтах створений штучним інтелектом і статті були спочатку написані російською мовою.

Британський журналіст, чиє ім'я з'явилося під однією з публікацій на одному з сайтів, заявив, що нічого не знав про цю статтю. Російська пропагандистська машина використовує репутацію Лондона як медіа- та фінансового центру для завдання шкоди західним компаніям, що працюють в Україні, виявив один з законодавців.

Десятки сайтів поширювали брехливі наративи про Україну

Компанія NewsGuard, яка займається протидією дезінформації, виявила, що брехливі наративи про Україну та її союзників поширювалися у мережі ще до початку вторгнення РФ. Вони припинили розповсюдження понад 250 неправдивих наративів, пов'язаних з війною РФ проти України, та ідентифікували 627 сайтів, які поширювали ці новини.

Джерело: Укрінформ


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua